Agenția Națională pentru Protecția Mediului atribuie spre administrare pe 10 ani mai multe arii protejate din România. Printre ele se numără și una care se întinde pe trei județe, inclusiv în Bistrița-Năsăud, care deja a făcut cu ochiul unei firme de consultanță și unei asociații „no name”, cu sediul în Cluj-Napoca.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a început prima sesiune de atribuire a ariilor protejate de pe teritoriul României. Cei care vor pune mâna pe aceste arii protejate, vor fi responsabili de ele în următorii 10 ani. Aceștia vor trebui să asigure și un buget pentru această perioadă, pentru implementarea diverselor acțiuni.
În prima sesiune a fost inclusă și o arie protejată din Bistrița-Năsăud, care se întinde și pe teritoriile județelor Cluj și Mureș. Este vorba despre pajiștile Sărmășel-Milaș-Urmeniș, care se întind pe patru comune din Bistrița-Năsăud, două din Cluj și trei comune și un oraș din Mureș.
Aria protejată se întinde pe 1.136 de hectare și include câteva specii de șopârle și broaște foarte rare, printre care tritonul cu creastă, ivorașul-cu-burtă-galbenă și buhaiul de baltă cu burta roșie. De asemenea, aria protejată include și două flori protejate: capul-șarpelui și târtanul.
Pe această arie protejată au pus mâna două entități clujene. Este vorba despre SC GTM CO SRL, o firmă cu doar trei angajați, care desfășoară activități de consultanță pentru afaceri și management. Aceasta are o cifră de afaceri de peste 700.000 de lei și un profit net de aproape 300.000 de lei.
O altă entitate care vrea să pună mâna pe această „mină” de aur, care îi permite și să acceseze fonduri europene importante, este asociația EnviroTeam Cluj. Aceasta are în „palmares” doar vreo trei acțiuni, printre care un atelier de bijuterii și două acțiuni de… conștientizare.
Agenția Națională de Protecția Mediului a respins, însă, cele două dosare, asta pentru că niciunul dintre ele nu a prezentat un buget anual sustenabil pentru cei 10 ani de custodie.
„Comisia de evaluare a considerat că implementarea prevederilor din Convenția de custodie nu este susținută financiar. Comisia de evaluare a considerat că documentul „Angajament bugetar” este incomplet, iar dosarul de custodie se respinge”, a fost răspunsul în cazul ambelor dosare.
Foto: Arhivă