Sistarea fondurilor pentru spitalele private este în contradicție cu principiile fundamentale ale drepturilor omului și ar încălca drepturile pacientului de a alege unde să se trateze - susţine managerul singurului spital privat din Bistriţa, doctorul Gavrilaș Mureșan.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că din 1 martie fondurile către spitalele private vor fi sistate. Astfel, CNAS-ul va asigura fonduri pentru serviciile medicale doar din spitalele de stat. Sanovil, singurul spital privat din județ, ar putea ca din acest an să nu mai primească fonduri de la CAS.
În 1 martie expiră contractul pe care Casa Națională de Asigurări de sănătate îl are încheiat cu spitalele private din țară și prin intermediul căruia alocă fonduri pentru serviciile medicale oferite de cei din mediul privat.
Eugen Nicolăescu a anunțat că acest contract nu va mai fi prelungit, spitalele publice fiind singurele care vor mai primi bani de la stat, fondurile alocate acestora urmând să crească dacă cu circa zece procente.
“Deocamdată nu s-a luat o decizie, este doar o părere și eu așa o consider, o părere. Sistarea fondurilor este în contradicție cu principiile fundamentale ale drepturilor omului și ar încălca drepturile pacientului de a alege unde să se trateze. Eu cred că domnul ministru s-a exprimat greșit când a vorbit despre banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acești bani nu sunt ai statului ci sunt banii asiguraților pe care statul îi gestionează. Sistarea fondurilor ar fi o dovadă de lipsă de democrație pentru că nu poți să faci discriminare între doi prestatori de servicii”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro managerul clinicii Sanovil, doctorul Gavrilaș Mureșan.
Dacă propunerea ministrului Eugen Nicolăescu s-ar concretiza serviciile medicale din spitalele private ar fi mult mai scumpe decât în prezent.
Legat de acest lucru dr. Gavrilaș Mureșan spune că “nu am făcut un calcul pentru a vedea cât ar fi prețurile exacte, dar eu cred că ar crește cu cel puțin 30 la sută. Este un moment pe care îl trăim cu toții și cred că PNL-ul și-a dat o palmă, poate cu mâna altui partid, dar liberalii au făcut un mare pas în spate vorbind despre astfel de lucruri. Eu sper însă că totul va rămâne doar la stadiul de discuție și că sistarea nu va avea loc”.
Anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate a îndreptat către Sanovil fonduri de 1.974.708 lei. Aici s-au născut 726 de copii şi au avut loc peste 1000 intervenţii chirurgicale. Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a primit peste 35 de milioane de lei de la CAS BN.