Luni de zile s-a gândit conducerea Consiliului Județean ce să facă cu imobilul situat în Piața Centrală, în capătul zonei pietonale, unde ani de zile a funcționat Tribunalul și Parchetul Bistrița-Năsăud. În cele din urmă au găsit soluția:
Conducerea Consiliului Județean a recunoscut astăzi că o bună perioadă de timp s-a gândit ca în clădirea vechiului tribunal, situată în capătul zonei pietonale a orașului, spre Piața Centrală, să mute întreg corpul administrativ al instituției.
Din păcate însă, ideile municipalității de reamenejare a zonei nu se prea potrivesc cu cele ale Consiliului Județean, iar mutarea întregii instituții ar fi fost destul de problematică și în privința accesului auto.
În plus, clădirea, un vechi monument istoric, nu permite amenajări interioare semnificative, iar aici nu ar fi putut fi construită o sală de ședințe.
În aceste condiții conducerea Consiliului Județean a renunțat la această idee... A așteptat apoi idei de la bistrițeni legate de ce ar putea să se amenajeze în clădirea situată în zona centrală a Bistriței. O propunere a fost Muzeul Național al Literaturii Române, însă consilierii județeni l-au asigurat astăzi pe președintele CJ că niciodată acest muzeu, chiar dacă a fost evacuat din clădirea de la București, nu va părăsi capitala.
Totuși, Radu Moldovan a venit cu temele făcute și le-a cerut acordul colegilor din Consiliul Județean să semneze un acord de colaborare între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Univeristatea Tehnică din Cluj-Napoca în vederea dezvoltării procesului de învățământ superior în județ. Totodată le-a propus colegilor, dacă vor fi de acord, ca acest imobil să fie predat, în baza unui protocol, Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care își va extinde activitățile didactice la Bistrița și va reabilita această clădire.
Clădirea a fost dată la finele anului trecut de Guvern în administrarea Consiliului Județean pentru a fi reabilitată. Imobilul a fost construit în anul 1850 și timp de 150 de ani, până în 2001, a fost sediu al Tribunalului, jJudecătoriei și Parchetului. Clădirea are o suprafață de 2800 de metri pătrați.
„M-am gândit că este mai bine să facem un protocol cu Universitatea Tehnică și să dezvoltăm învățământul tehnic la Bistrița. Am mizat pe faptul că Universitatea Babeș-Bolyai are condiţii care îi permit să-și desfășoare activitatea în mod civilizat. Am avut mai multe runde de discuții cu rectoratul Universității Tehnice. Ei se angajează că vor suporta toate costurile pentru a putea să depunem un proiect, pe următorul exercițiu financiar și să reabilităm clădirea și mai mult decât atât, ca semn de răspuns pentru intenția noastră, senatul Universității Tehnice din Cluj a luat decizia să ridice la o treaptă superioară prezența la Bistrița și să creeze un centru universitar de sine stătător în Bistrița. Vă propun, în etapa aceasta, acest parteneriat și urmează ca într-o viitoare ședință de consiliu județean, după ce finalizăm toate discuțiile cu ei și modificările necesare în documentele de intabulare ale clădirii, să vin în fața dumneavoastră cu un alt proiect de hotărâre prin care am să vă rog să fiți de acord să dăm această clădire în administrarea lor și nu altfel, pentru că vreau să mă asigur că ea va fi folosită doar cu acest scop” a explicat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, înainte de aprobarea acestui proiect.