La dezbaterea publică de astăzi pe tema bugetului județean pentru anul 2015, consilierul local Alin Seserman a venit să îi întrebe pe cei de la conducerea județului dacă banii pe care îi dă CJ nu sunt suficienți pentru spital și dacă trebuie să mai aloce și de la municipiu sau nu.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat pentru „sănătate” în acest an 28.915.000 lei, suma fiind aproape triplă față de cea alocată în 2014 (10.190.000 lei).
Spre spitalul județean vor merge 3 milioane de lei în timp ce 25.915.000 vor fi cheltuiți pentru modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului Spitalului de Urgență.
Deși an de am CJ alocă sume consistente pentru sănătate, în ultimii ani conducerea Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud a trimis periodic municipalității solicitări pentru alocarea unor sume de bani necesare pentru funcționarea spitalului, motivând că majoritatea pacienților internați sunt din municipiu Bistrița.
Astăzi, la dezbaterea publică, consilierul municipal Alin Seserman a vrut să afle motivul pentru care la Primăria Bistrița se primesc periodic solicitări de alocare a unor sume. „În fiecare an la Consiliul Local vin solicitări de la spitalul județean pentru alocarea de sume pentru susținerea cheltuieilor curente. Vreau să vă întreb: Consiliul Județean nu le alocă suficienți bani sau care este problema? Este un deficit de bani sau care este problema?”
„Există o practică la nivelul multor județe din țară, unde municipiile reședință de județ vin cu o parte de cofinanțare pentru spitalele județene de urgență. Consiliul Județean este cel care asigură o mare parte din cheltuielile de dezvoltare ale spitalului și o parte din cheltuielile de funcționare (cea legată de plata utilităților și a reparațiilor curente). Partea care ține de salarizare și o parte din plata utilităților vine în urma contractelor cu casele județene de asigurări de sănătate. Punctual, aici la Bistrița, există o disfuncționalitate aș putea spune și anume: Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu decontează în integralitate externările pe care Spitalul Județean le face în fiecare lună, ceea ce creează un deficit financiar pe un exercițiu financiar de un an de zile. Pentru a putea acoperi aceste cheltuieli, dânșii au venit cu o solicitare către Consilul Local. Din punctul nostru de vedere, pentru acest an la secțiunea „Sănătate” sumele sunt suficient de mari și aș putea spune chiar în creștere față de anul trecut. Este adevărat că cea mai mare sumă se îndreaptă spre finalizarea proiectului de modernizare a ambulatoriul lui Spitalului Județean proiect care va fi încheiat în acest an.
Nu au suficienți bani însă pentru a acoperi cheltuielile de funcționare. Cheltuielile de personal intră în categoria cheltuielilor de funcționare iar aici consiliul județean nu poate veni să suplimenteze pentru că nu are baza legală. Nu putem acoperi cheltuielile de funcționare, ci doar cheltuieli de dezvoltare sau de întreținere a clădirilor. Ceilalți bani vin de la Casa de Asigurări de Sănătate” a spus administratorul public al județeului, Florin Moldovan, care a explicat că municipalitatea, dacă ar vrea, ar putea aloca către spital bani pentru plata cheltuielilor de funcționare bani din care să se plătească utilitățile iar în acesta condiții banii care din de la CAS ar putea merge către cheltuielile de personal.
Și în acest an conducerea spitalului a cerut consiliului local alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru cheltuielile de funcționare. Deocamdată nu se știe dacă aleșii vor aloca sau nu banii respetiv, o dezbatere pe tema bugetului municipiului Bistrița fiind programată la începutul săptămânii viitoare.