Conducerea CJ BN intenţionază să cumpere 2238 de containere semi-îngropate şi 81.800 de pubele. Acestea urmează să fie împarţite în toate localităţile din judeţ. Unii primari însă nici nu vor să audă de containerele semi-îngropate şi spun că nu vor amplasa în localităţile pe care le conduc astfel de puncte de colectare a deşeurilor.
Conform proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Bistriţa-Năsăud” în toate localităţile din judeţ vor fi amplasate containere semi-îngropate în care vor fi depozitate deşeurile ce trebuie transportate la groapa ecologică de la Tărpiu.
În total, conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să cumpere 212 containere semi-îngropate în care să se facă colectare mixtă a deşeurilor, 90 de containere semi-ingropate în care să fie adunate deşeurile din sticlă, 968 pentru deşeurile din hârtie şi 968 pentru cele din plastic şi metal.
De asemenea, reprezentanţii instituţiei vor să cumpere 81.800 de pubele de 120 de litri fiecare. Dintre acestea, 15.000 de bucăţi vor fi repartizate în mediul urban iar restul de 66.800 în mediul rural.
Pentru achiziţionarea pubelelor şi a containerelor semi-îngropate „au fost puşi la bătaie” 27.338.106 lei.
Cu toate că reprezentanţii CJ BN se pregătesc pentru cumpărarea pubelelor şi a containerelor şi chiar vor organiza o licitaţie în acest sens, sunt unii primari în judeţ care nici nu vor să audă de containere semi-îngropate.
„Nu s-a dat niciun acord în ceea ce priveşte amplasarea acelor containere. Eu nu am fost de acord pentru că nu am unde să le pun! La noi se face colectare din poartă în poartă şi vrem ca şi de acum încolo să fie tot aşa. Noi avem pubele la fiecare poartă şi avem două maşini care se ocupă de colectare. Cei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud dacă le cumpără e problema lor, să le pună unde vor dar eu nu vreau”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan.
Primarul comunei Braniştea, Cornel Săsărman nu vede care ar fi utilitatea acestor containere. Acesta a explicat pentru Bistriţeanul.ro: „Nu le văd rostul. La noi se face colectare din poartă în poartă, avem contract cu cei de la Codrişor şi este foarte bine. Nu mi-am dat acordul pentru amplasarea în comuna pe care o conduc a unor astfel de containere”.
La Coşbuc, primarul Niculae Anghel se confruntă tot cu problema spaţiului. Acesta a declarat: „Maxim 4 containere poate că aş avea unde să pun, dar pentru mai multe nu am spaţiu... Nu sunt de acord cu mai mult de 4. Colectarea din poartă în poartă, aşa cum facem acum, este cea mai potrivită”.
În comuna Lechinţa, primarul Romeo Florian este de acord cu amplasarea unor astfel de containere însă are câteva condiţii: să fie estetice, moderne şi să nu creeze disconfort locuitorilor. „În 2009, Vasile Moldovan ne-a arătat un filmuleţ cu astfel de containere despre care spunea că vor pune şi în judeţul nostru. Dacă cele pe care le vor cumpăra sunt exact ca cele pe care ni le-a arătat, sunt de acord să pună la mine în comună. Trebuie să fie estetice şi să nu creeze disconfort şi trebuie puse în zone în care să nu încurce. Dar dacă nu vor fi ca acelea pe care ni le-au arătat atunci nici nu se pune problema să avem aşa ceva la Lechinţa”, spune primarul Romeo Florian.
Licitaţia pentru stabilirea firmei de la care vor fi cumpărate containerele şi pubelele va fi organizată la începutul lunii iulie. Caştigătoare va fi desemnată cea care va oferi cel mai mic preţ pentru aceste produse. Banii puşi la bătaie pentru aceste pubele şi containere sunt din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Nu se ştie deocamdată de când va începe transportul deşeurilor la groapa ecologică de la Tărpiu deoarece nu s-a stabilit preţul de colectare al deşeurilor. Conducerea CJ BN a propus un preţ, însă primarii nu au fost de acord, spunând că nu pot cere locuitorilor judeţului să plătească de trei ori mai mult pentru aceste servicii decât plătesc în prezent.