Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  125 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cizmarul, un meseriaș de modă veche pe cale de dispariție în Bistrița

20/01/2013 12:20:31  
Într-o lume în care maşinile înlocuiesc tot mai mult omul, meseriaşi care fac muncă manuală sunt tot mai greu de găsit. Respectate şi bine plătite cândva, meseriile de pantofar şi cizmar au ajuns acum o preocupare ce abia asigură traiul zilnic.

Dacă înainte de `89 erau 11 în oraş, acum abia dacă îi mai numeri pe degetele de la o mână. Asta pentru ca mulţi dintre cizmari s-au reprofilat, iar alţii au decedat.

Leonuţ Oprea se încăpăţânează să facă în continuare ceea ce a învăţat la şcoala profesională din Bucureşti, în urmă cu 30 de ani: să repare încălţăminte. A ajuns la Bucureşti prin Asociaţia persoanelor cu handicap. „La vârsta de 8 ani am rămas fără un picior. Dintr-o joacă, m-am lovit. Părinţii m-au dus la doctor, iar acesta mi-a pus piciorul în ghips. După câteva săptămâni au trebuit să mi-l taie pentru că s-a infectat şi am făcut cangrenă”.

De atunci viaţa lui s-a schimbat dramatic. A trebuit să înveţe să trăiască cu o proteză. Şi a învăţat. Fire optimistă şi luptătoare, Leonuţ Oprea s-a adaptat la situaţie fără să se plângă. A fost ajutat şi de Asociaţia persoanelor cu handicap. Aşa a ajuns să facă 4 ani de şcoală profesională la Bucureşti.

A vrut să urmeze meseria de cizmar pentru că asta putea face ţinând cont de situaţie. În plus, pe vremea aceea, prin anii 85, meseria era brăţară de aur. Astăzi, multe brăţări atârnă pe încheieturi, dar fără a avea vreo legătură cu munca. Leonuţ Oprea munceşte de la 18 ani.

De atunci, repară încălţăminte de orice fel. Mai demult făcea şi la comandă, dar acum a trecut moda. Îi mai trec pragul atelierului de pe pietonal doar săracii care nu au bani să îşi cumpere încălţăminte nouă. „De când cu magazinele second, oamenii nu îşi mai repară atât de des papucii. Preferă să îşi cumpere alţii decât să bată drumul până la cizmar cu ele. Săracii însă tot săraci rămân. Vin cu încălţămintea la reparat până se rupe de tot”, ne povesteşte el, în timp ce lipeşte o cizma uzată. „Astea sunt ale unei bătrâne. I le-am mai reparat o dată, dar acum i s-au dezlipit în altă parte. Nici nu îi iau bani la biata femeie,” spune el cu milă.

Oricum preţurile nu sunt mari. Pentru schimbarea unui fermoar cere 10 lei. Flecurile la tocuri costă 5 lei. Pe lună, Leonuţ face bani cât să îşi poată plăti cheltuielile în familie. „Iarna merge mai bine, dar vara e slab de tot. Oamenii umblă în şlapi, nu au nevoie de pantofar. Rar se mai găseşte vreunul care să treacă pe la mine cu ceva de reparat”. Leonuţ ne spune ce ar trebui să facem pentru a avea o încălţăminte care să ne ţină cât mai mult.

„Crema pentru încălţăminte în fiecare zi iar când ne scoatem cizma sau papucii din picioare să introducem în interior hârtie sau să folosim un calapod. Aşa se întreţine încălţămintea, fără a se uzeze la mijloc. Bineînţeles, dacă îţi cumperi o pereche de cizme cu 10 lei nu te prea sinchiseşti cu ea, când nu-ţi place cum arată, o pui la tomberon. Dar cei care îşi iau încălţăminte nouă şi scumpă, ar trebui să o şi întreţină”.

Leonuţ ne spune însă să nu ne lăsăm înşelaţi de comercianţi. „Nu toată încălţămintea scumpă este şi de calitate. Probaţi întotdeauna orice cumparaţi, în ambele picioare. Puneţi mâna să vedeţi dacă e piele sau nu. Pielea e mai moale, se simte mai fină la atingere. Restul e imitaţie, plastic”, ne avertizează. Dacă ne jenează încălţămintea sau ne strânge, ne sfătuieşte să nu ne stricăm piciorul cu ea. „Dacă e din piele se pune pe calapod şi se poate lărgi fără probleme”.

Uneltele cu care lucrează el sunt unicat. În primul rând, sunt vechi de peste 100 de ani. De exemplu, şnitul - cu care calcă cusătura pe margine, îl are de la maistrul lui din Bucureşti, cel care l-a învăţat meserie. De la el are şi ampasul, un fel de cleşte cu care întinde pielea pe calapod fără a se rupe. La fel şi fierul de călcat. Toate sunt unelte vechi de peste 100 de ani, dar care încă îl mai slujesc. Cui le va lăsa el moştenire? Nu ştie.

Fiul său de 21 de ani nu i-a îmbrăţişat meseria. Îi plac maşinile şi s-a făcut mecanic auto. Leonuţ Oprea are o meserie pe care puţini ştiu să o facă şi e mândru de ea. Speră doar ca numărul celor care îi calcă pragul să nu scadă atât de mult încât să nu mai aibă ce să repare!

Lia Sas

5005 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro