Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Civismul nu e un moft, civismul este o datorie!

05/09/2013 10:02:10  
„Atitudine, zel, devotament de care dă dovadă un bun cetăţean”. Aceasta este una dintre definiţiile civismului.

E datoria noastră să avem atitudine civică dacă dorim să trăim mai bine: să avem venituri decente, să avem siguranţă pentru noi şi bunurile noastre, să avem asigurată sănătatea, să avem un sistem eficient de educaţie pentru copii noştri, să avem la dispoziţie o infrastructură modernă de utilităţi , să beneficiem de justiţie imparţială, să avem acces la manifestări culturale şi sportive, să avem un mediu înconjurător sănătos, banii publici să fie cheltuiţi corect, să fim ataşaţi de comunitatea în care trăim, să ne arătăm solidaritatea faţă de cei mai nevoiaşi, samd.

Dacă nu ne interesează ce se întâmplă în comunitatea noastră, plecând de jos de la cartier, la oraşul sau ţara în care trăim nu avem dreptul să ne plângem că trăim rău! Nu trebuie să aşteptăm să primim totul de la cei ce conduc comunităţile. Pot greşi şi ei, sau mai ales ei. Dacă nu le atragem atenţia că merg pe drum greşit, vor continua în greşeli. Lucrurile bune pe care le fac conducătorii trebuie să le apărăm, să ni le asumăm.

Când merg pe drumul corect trebuie să fim alături de conducători şi să îi sprijinim. Viaţa din municipiul nostru este foarte densă în acest an. S-au întâmplat foarte multe lucruri bune. În primul rând aş menţiona Zilele municipiului Bistriţa cu două momente de o mare importanţă istorică: aniversarea a 450 de ani de la sfinţirea bisericii evanghelice în forma de acum şi slujba ecumenică finalizată cu semnarea „Declaraţiei de la Bistriţa”. Apoi aş menţiona finalizarea reabilitării parcului municipal.

Sunt lucruri pentru care trebuie să adresăm cuvinte de laudă administraţiei locale, domnului Ovidiu Creţu – primarul municipiului Bistriţa şi echipei domniei sale. Din păcate, se întâmplă şi lucruri mai puţin bune. Mă voi referi la problema variantei ocolitoare. Toată lumea este de acord că trebuie construită o variantă ocolitoare care să scoată traficul de tranzit din Bistriţa şi cartierele componente ale municipiului. Dezbaterile pe această temă relevă, în schimb, obtuzitatea autorităţilor locale.

Se insistă numai pe o variantă , varianta prin pădurea Codrişor. Logic, nu pot să explic de ce această variantă este dezbătută în continuare. Această variantă este ilegală . Încalcă prevederile Legii privind regimul drumurilor. Varianta ocolitoare trebuie să aibă traseul în afara intravilanului localităţilor. Ori varianta susţinută cu obstinaţie de administraţie are 5 km din 14,4 km prin intravilan. Dacă nu ar fi botezată variantă ocolitoare ar putea avea traseul pe oriunde, dar nu ar primi finanţare, ar trebui făcută din bugetul local. Mai mult, ilegalitatea acestei variante a fost constatată şi de instanţele de judecată competente, care au emis sentinţe definitive privind ilegalitatea acestui traseu.

Oare avem dreptul, ca cetăţeni ai municipiului Bistriţa, să stăm pasivi la o încălcare flagrantă a legii, la nerespectarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile chiar de către cei ce trebuie să asigure respectarea legalităţii în municipiul nostru? Dacă legea nu este bună trebuie să acţionăm să fie schimbată, dar atâta timp cât este în vigoare trebuie s-o respectăm, de la şeful statului până la ultimul cetăţean. Oare avem dreptul să stăm pasivi la încălcarea dreptului de proprietate pentru câteva sute dintre concitadinii noştri? Oare avem dreptul să stăm pasivi la încălcarea dreptului la un mediu înconjurător sănătos pentru noi, cetăţenii care trăim acum în municipiul Bistriţa şi pentru cei ce vor veni după noi?

Referendumul convocat pentru 29 septembrie nu poate tranşa problema variantei ocolitoare prin Pădurea Codrişor: În primul rând pentru că este ilegal: nu poţi consulta cetăţenii pe o problemă care contravine legii! Varianta ocolitoare nu poate avea traseul prin intravilan. În al doilea rând titularul investiţiei nu este municipiul Bistriţa ci CNADNR. Nu se poate face referendum local pe o problemă în competenţa unei autorităţi publice naţionale! De ce să cheltuim 200.000 (mai nou numai 180.000 lei noi) din bugetul local? Numai pe linia cheltuielilor inutile cu struţi, ouă şi mere?

Stimaţi concitadini, vă chemăm alături de mişcarea civică care a adoptat petiţia „Salvăm Pădurea Codrişor”. Veniţi cât mai mulţi şi semnaţi petiţia „Salvăm Pădurea Codrişor”! Fiţi solidari cu concitadinii noştri cărora li se încalcă dreptul la proprietate! Astăzi sunt ei, mâine puteţi fi dvs. Veţi putea să le solicitaţi solidaritatea? Democraţia este înţeleasă greşit, majoritatea nu poate încălca drepturile fundamentale ale unei minorităţi.

Nu acceptaţi încălcarea legilor de către autorităţi, care trebuie să înţeleagă că nu sunt mai presus decât legea! Mâine s-ar putea să se aplice legea strâmb pentru dvs. Dovediţi că aveţi spirit civic, că vă pasă de ce se întâmplă în Bistriţa! Implicaţi-vă activ şi cu devotament în viaţa comunităţii!

Adrian Florin Chereji

9572 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro