Cireşele, fructele acestui sezon, au preţuri mari şi puţini sunt cei care se încumetă să le cumpere. De la 10 la 14 lei kilogramul, cireşele „fac cu ochiul” pofticioşilor însă puţini sunt cei care ştiu că până să ajungă pe mesele din pieţe sau aprozare preţul acestora creşte de trei ori.
Producătorii de cireşe se pot mândri în acest an cu o recoltă frumoasă. La Cireşoaia spre exemplu sunt peste 400 de familii care se ocupă de cultivarea cireşelor. An de an, din peste 60 de soiuri de cireşe, producătorii vând şi trimit marfă de calitate în pieţe şi aprozare.
„La Cireşoaia preţurile sunt cuprinse între 4 lei şi 7 lei, asta în funcţie de calitatea cireşelor. Cele mai multe se vând cu 4 lei şi 5 lei dar sunt cireşe frumoase şi foarte dulci”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Cornel Săsărman, primarul al comunei Braniştea.
La piaţă însă preţul cireşelor este mult mai mare. Intermediarii cresc preţul acestor fructe chiar şi de două-trei ori faţă de cel cu care îl vând producătorii.
Preţul piperat al cireşelor ţine cumpărătorii departe iar cei care se încumetă să dea 10 lei sau chiar 14 lei pe kilogram cumpără doar de poftă. De dulceţuri sau compoturi nici nu poate fi vorba deocamdată.