Dacă ţi-ai propus să te apuci de dietă folosind reţete cu fructele de sezon, pune-ţi pofta-n cui! În piaţă, un kilogram de căpşune greceşti ajunge la 10 lei iar cireşele – în ciuda faptului că mai este puţin până în luna lui Cireşar – există dar lipsesc cu desăvârşire de pe tarabe.
În laboratoarele şi spitalele universitare din Statele Unite, cireşele sunt studiate cu minuţiozitate de vreo zece de ani. Americanii au ajuns la concluzia că delicioasele fructe roşii reprezintă un antioxidant care combate cu mare succes câteva zeci de boli grave.
Din nefericire pentru noi, americanii nu au reuşit încă să explice preţul astronomic al cireşelor pe piaţa bistriţeană – care balansează cu graţie între 40 şi 34,5 lei pe kilogram.
Comercianţii din piaţă spun că nu au de gând să aducă cireşe din Italia, atâta timp cât preţul acestora se apropie vertiginos de 40 de lei kilogramul. Nu de alta, dar le-ar putrezi pe tarabe, pentru că bistriţenii nu se îndură deocamdată să plătească atât de mult.
Între producătorii agricoli circulă chiar şi o glumă: “Până la mijlocul lunii iunie, un kilogram de cireşe va costa cât un gram de aur!”
Aşa se face că singurele fructe de primăvară care se găsesc în piaţă sunt autohtonele mere şi căpşunele greceşti. Mugurii de brad, fragezi şi proaspăt culeşi, reprezintă o altă delicatesă a pieţei Decebal. Cu puţin noroc, îi găsiţi pe unele tarabe la preţul de 15 lei.