Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  102 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cine-ar fi crezut că Munții Rodnei și Bârgăului ascund buncăre cu uși blindate, realizate din ciment și pietriș aduse tocmai din Ungaria

01/02/2015 12:33:36 Bianca SARA  
Munții Rodnei și Munții Bârgăului fascinează pe oricine ajunge pe meleaguri bistrițene. Puțini știu însă că aceștia adăpostesc inclusiv buncăre. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost amenajate în zonă zeci de buncăre cu uși blindate.

Acestea au fost amenajate în gropi săpate în pământ de către armatele horthyste, care aduceau cimentul și pietrișul tocmai din Ungaria.

Toată grupa nordică a Carpaților Orientali încă poartă urme ale trecerii armatelor horthyste în cel de-al Doilea Război Mondial. Și acum, 70 de ani mai târziu acestea pot fi încă observate, asta din cauza retragerii în grabă a armatei, care nu a mai avut timp să le distrugă cum era în plan.

Este vorba despre buncăre, care au fost amenajate în munți, în puncte strategice. Doar pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud au fost amenajate zeci de astfel de cazemate.

Potrivit lui Nicolae Cristian Bădescu, care a studiat fenomenul și chiar i-a dedicat un studiu numit „Linia Arpad- moștenirea horthystă a Carpaților Orientali”, astfel de buncăre au fost amenajate pe teritoriile localităților Rodna, Ilva Mică, Ilva Mare și Mureșenii Bârgăului.

Doar pe teritoriul localității Ilva Mare au fost amenajate 18 astfel de fortificații, majoritatea dintre ele având rol defensiv. La aceste cazemate munceau lucrătorii silnici care de multe ori nu știau foarte bine la ce lucrează. Mai mult, lucrătorii erau obligați să-și ia angajamente scrise și verbale că nu vor oferi informații numănui cu privire la aceste buncăre.

Înainte să se apuce de treabă, armatele horthyste au studiat fortificațiile franceze și belgiene și și-au adaptat construcțiile la condițiile de mediu din Carpați. Diferența dintre buncărele francezilor sau belgienilor și cele ale ungurilor consta în mărime și rigiditate. Cele de pe Valea Bârgăului și a Ilvelor erau mai ridige și aveau dimensiuni mai mici.

Care era rolul acestor buncăre? Ei bine, au fost amenajate cinci tipuri de cazemate, pentru retragere, supraveghere sau tragere, pentru muniție, soldați sau ofițeri.

Buncărele erau făcute în  gropi săpate în pământ, din beton de calitate superioară, singurul existent în acea perioadă care rezista la temperaturi de sub -5 grade Celsius. Atât betonul, cât și pietrișul erau aduse din nordul Ungariei. Odată buncărul gata, acesta era acoperit cu un strat de 30-40 de centimetri de pământ pentru camuflare.

Betonul era făcut manual de către muncitorii silnici, iar materialul era urcat pe versanți cu ajutorul unui sistem bazat pe troliuri și cu vagonete pe căile ferate miniere.

Buncărele avea uși blindate, iar când se închideau fiecare soldat dispunea de 4 metri cubi de aer. Fiecare soldat dispunea astfel de aer suficient pentru a staționa 4 ore.

La retragere, aceste cazemate trebuiau distruse, însă retragere în grabă a armatei le-a lăsat pe unele dintre ele aproape intacte.

Mai multe detalii despre acest subiect citeşte AICI.

SURSA FOTO: Nicolae Cristian Bădescu

7007 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro