O analiză marca RISE Project scoate în evidență importanța județului Bistrița-Năsăud și a companiilor de aici în caracatița lemnului care-i alimentează pe cei de la Holzindustrie Schweighofer. Dintre cei 12 furnizori care exploatează masă lemnoasă, trei sunt din Bistrița-Năsăud.
RISE Project a analizat primii 12 furnizori de lemn ai Schweighofer, care ar fi livrat peste o treime din cantitatea totală a buștenilor cumpărați de compania austriacă în perioada 2013-2014. Zonele de interes ale celor 12 furnizori sunt: Alba, Harghita, Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud. Mai mult, dintre cei 12 furnizori, trei sunt din Bistrița-Năsăud, iar restul se folosesc de pădurile de aici.
Pe locul al III-lea în topul celor care îi alimentează pe austriecii de la Schweighofer îl regăsim pe Traian Larionesi, cu compania Frasinul. Potrivit riseproject.ro, livrările companiei Frasinul către austrieci au însumat 35 de milioane de lei în 2013 și 50 de milioane de lei în 2014. Cât înseamna asta în masă lemnoasă? Ei bine, înseamnă 283.000 metri cubi.
Locul V este adjudecat tot de o firmă condusă de bistrițeni și anume Marena Silva. Societatea aparține lui Emil Nistor Jr. și a livrat în ultimii doi ani material lemnos în valoare de peste 26 de milioane de lei. Emil Nistor mai are două contracte cu austriecii în valoare de 7,5 milioane de lei, derulate însă prin firma Florinet Auto.
Al VI-lea furnizor al austriecilor își desfășoară activitatea tot în Bistrița-Năsăud. Este vorba despre Forest Land. Compania bistrițeană a și primit un camion de la Schweighofer, care este parte a unui contract valabil până în 2017.
De ce aleg companiile bistrițene să vândă masă lemnoasă austriecilor? Ne explică chiar Gabriel Florin Armean, proprietarul Forest Land SRL: „Am luat și avans de bani de la ei, ne ajută și financiar. Ne-am săturat de tot scandalul ăsta cu ONG-urile, cu presa, ne-au trimis controale pe cap. Avem totul pe facturi”.