Şcoala a început de două săptămâni iar problema gardianului şcolii este încă nerezolvată. Şcolile nu au posibilitatea legală de a angaja paznici sau gardieni, primăriile nici atât – singura variantă salvatoare se află în mâinile părinţilor.
Teodor Oprea, directorul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” afirmă că, în cazul instituţiei pe care o conduce, gardianul nu este necesar: „Avem alt sistem de supraveghere care constă în camere video. Este foarte eficient”.
Surse din conducerea Liceului Teoretic „Solomon Haliţă” din Sângeorz-Băi au recunoscut că, nefiind obligatoriu, nu există deocamdată un gardian care să păzească intrarea în liceu dar ar fi necesar măcar pentru orele de după-amiază.
Au fost iniţiate discuţii cu firmele de protecţie din oraş, există un plan de cooperare cu poliţia locală iar în cursul acestei săptămâni va avea loc şedinţa consiliului de administraţie al şcolii în cadrul căreia se va rezolva această problemă.
„Şcoala nu îşi permite plata unui gardian şi nici nu există vreo modalitate legală de a face acest lucru. Din câte ştiu, nici Primăria din Sângeorz-Băi nu ne poate ajuta în această problemă. Singura salvare ar putea să vină din partea părinţilor: ei ar trebui să fie de acord să suporte cheltuielile sau plata unui gardian, de dragul securităţii copiilor...” a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul liceului din Sângeorz-Băi.
Mia Şigovan, directoarea Şcolii Generale Numărul 1 din Bistriţa a precizat că în cazul instituţiei de care se ocupă – Asociaţia de Părinţi s-a ocupat de angajarea unui gardian care este prezent în şcoală de dimineaţă şi până după-amiază, fiind însărcinat cu supravegherea şi asigurarea securităţii în instituţia de învăţământ.
Directoarea Mia Şigovan recunoaşte că prezenţa omului de ordine este binevenită şi necesară pentru şcoală. Nicoleta Toma, preşedintele Asociaţiei de părinţi de Şcoala Generală Nr. 1, a povestit pentru Bistriţeanul.ro că există şi camere video care supraveghează curtea şcolii, există şi în interiorul instituţiei camere video dar părinţii au socotit că acestea nu ar împiedica, de pildă, ca în şcoală să intre persoane străine: „Gardianul îi legitimează pe toţi cei care intră şi care trebuie să declare cu ce scop sau ce treabă au la şcoală, ne costă aproximativ 1500 de lei pe lună şi suntem foarte mulţumiţi de activitatea lui” mai spune Nicoleta Toma, adăugând că gardianul are program de la 7 dimineaţa şi până la orele 16.30, când se termină cursurile în sistemul step by step.