Peste 88.000 de copii mici suferă în România de tulburări comportamentale. La Bistriţa s-a discutat ieri, în cadrul unui simpozion naţional, despre emoţiile acestor copii şi felul în care ele pot fi identificate şi exprimate. La eveniment a luat parte şi prefectul Ani Bob, în calitate de mamă a doi copii.
Primele cuvinte de bun venit adresate educatoarelor invitate din întreaga ţară au fost rostite de prefectul Ani Bob, prezentă la inaugurarea simpozionului „Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale la copiii de vârstă preşcolară şi şcolară mică”.
Evenimentul a început cu un moment artistic: ansamblul de dansuri populare al Grădiniţei “Căsuţa cu Poveşti” – iniţiatoarea simpozionului – au prezentat publicului un mic moment muzical coregrafic.
Cum se gestionează corect emoţiile copiilor mici, cum îi învăţăm să-şi învingă spaimele copilăriei sau cum le temperăm pornirile violente, cum îi recompensăm corect – la finalul unei acţiuni, şi niciodată înainte de a le cere să facă un lucru, de ce ar trebui să încercăm să renunţăm la recompensele materiale şi să preferăm încurajările şi laudele – acestea au fost câteva dintre subiectele atinse de participanţii la simpozion.
În cadrul simpozionului a fost prezentat şi un volum de articole, cercetări şi exemple din practica educatoarelor, volum coordonat de Muşata Bocoş, profesor universitar doctor care a şi spus, în deschidere „Suntem cu toţii în şanţ, dar unii dintre noi ştim cum să privim spre stele, spunea Oscar Wilde. M-am întrebat mereu de ce spunem "să coborâm la nivelul unui copil" în loc să ne dăm seama că e mai corect să afirmăm: ne înălţăm la nivelul lui...”