Cei care vor să ajungă în faţa judecătorilor trebuie obligatoriu înainte de a ajunge la proces să meargă la un mediator. Mai exact, înainte de depunerea actelor la instanţă cei care vor să se judece trebuie neapărat să ajungă la biroul mediatorului care va încerca să îi împace.
Mediator poate fi orice persoană, absolventă de studii superioare. Nu este însă obligatoriu ca mediatorul să aibă studii juridice. Oricine vrea să devină mediator poate să facă un curs de specializare, care costă circa 3.000 de lei.
Potrivit legii, din 15 februarie, înainte de înregistrarea unei cauze civile la instanţă, părţile trebuie să participe obligatoriu la o şedinţă de informare privind avantajele medierii. Cât despre cauzele penale, obligativitatea de a merge la un mediator intră în vigoare abia din 2014.
„Mediatorul percepe un tarif simbolic şi ideea acestei proceduri urmăreşte degrevarea proceselor. Ideea este bună şi generoasă dar din păcate aplicabilitatea la noi este redusă. Părerea mea este că o persoană care nu are studii juridice nu te poate sfătui aşa cum ar trebui atunci când este vorba despre un proces. Cei care vor să devină mediatori trebuie să facă un simplu curs, o specializare. Cât despre beneficiile acestei măsuri, poate că în timp îşi va dovedi utilitatea, poate că oamenii se vor obişnui”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro avocatul Dan Molnar.
În Bistriţa-Năsăud la ora actuală există 15 mediatori care au absolvit cursul de specializare şi sunt acreditaţi. Persoanele care nu fac dovada participării la şedinţa cu mediatorii riscă să fie amendaţi.
Sancţiunile pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 1.000 de lei şi pot fi aplicat începând cu 1 august. De asemenea, cei care nu se prezintă la mediatori riscă să le fie respinse cerereile depuse pentru deschiderea unui proces.