Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Cetatea de lemn va fi decorată cu machetele monumentelor istorice din oraş

05/07/2012 15:15:20 Ioana BRADEA  
Replica cetăţii medievale a Bistriţei rămâne deocamdată pe pietonal, spune Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei care a precizat că se discută o soluţie pentru locul în care să fie depozitată cetatea până la viitoarea ediţie a serbărilor medievale.

Ne dorim tare mult să decorăm cetatea cu machete ale celor mai frumoase monumente arhitecturale din oraş” spune Florin Săsărman, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Medievală, care a început deja pregătirile pentru următoarea ediţie a serbărilor medievale.

Ar fi o provocare frumoasă pentru tinerii arhitecţi şi artişti sau pentru elevii liceului de arte plastice – să construiască machete pentru Casa Argintarului, pentru Sugălete sau pentru Biserica Evanghelică din piaţa centrală” mai povesteşte Florin Săsărman, impresionat de un muzeu vienez care punea la dispoziţia turiştilor asemenea replici ale unor celebre obiective turistice din întreaga lume.

Până atunci, cetatea în miniatură a Bistriţei, construită din bârne de lemn, rămâne un loc grozav de joacă pentru copii, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Aşa cum au sugerat şi organizatorii serbărilor medievale, este posibil ca Primăria să amenajeze şi în interior spaţiul cetăţii.

Zidul construcţiei de lemn are un metru şi jumătate înălţime iar cele 10 turnuri ale breslelor au între 1,60 şi 1,80. Proiectanţii au prevăzut şi două bastioane, de mare folos în trecut, la apărarea cetăţii. Nu au fost uitate nici cele trei porţi prin care se putea pătrunde în vechea cetate: Poarta Lemnelor, Poarta Ungurească şi Poarta Spitalului – singura care se putea deschide pe timp de noapte: vizitatorii nocturni erau nevoiţi să sune dintr-un clopot iar paznicii le dădeau voie să pătrundă în cetate doar dacă îi recunoşteau.

În anul 1465, regele Matei Corvin a fost de acord ca, în schimbul unor servicii credincioase, să le permită mai marilor oraşului Bistriţa să construiască un sistem de fortificaţie în jurul aşezării. După o muncă susţinută şi intensă care a durat aproape 20 de ani, primul brâu de ziduri în jurul oraşului a fost terminat.

Zidul avea 3 porţi cu turnuri impresionante în Strada Ungurească, Strada Spitalului şi Strada Lemnelor. Acestea aveau menirea de a apăra oraşul contra atacurilor duşmanului şi au fost date în grija celor mai puternice bresle: turnul de la Poarta Ungurească era al breslei cizmarilor, Turnul de pe Strada Spitalului era al breslei cojocarilor iar cel de pe Strada Lemnelor era al breslei pielarilor. În turnul de la Poarta Ungurească se păstrau praful de puşcă şi muniţiile cetăţii, folosite pe timp de asediu.

Singurul care a reuşit să străpungă zidurile de apărare a fost generalul Giorgio Basta, în 1601. Cine ar fi bănuit că cel mai mic dintre turnuri, care avea o importanţă redusă în economia cetăţii Bistriţei medievale – avea să devină, în timp, cel mai important vestigiu al acelor vremuri? Pentru simplul motiv că a fost singurul care a rămas în picioare de-a lungul secolelor, Turnul Dogarilor rămâne unul dintre puţinele monumente care amintesc de evul mediu bistriţean.

Turnul Dogarilor, Turnul Rotarilor, Turnul Curelarilor, Turnul Croitorilor, al Fierarilor, al Şelarilor, al Măcelarilor, Turnul Aurarilor, Turnul Tâmplarilor şi Turnul Funarilor sunt cele zece turnuri minunat ilustrate în replica de lemn a cetăţii de pe pietonal. Fiecare dintre ele au câte o plăcuţă cu numele său, pentru ca vizitatorii de azi să poată identifica elementele construcţiei de demult.

Este singurul festival medieval care s-a bucurat de o asemenea construcţie, un asemenea demers” a mai spus Florin Săsărman, preşedintele Asocaţiei Bistriţa Medievală, organizatorul serbărilor medievale recent încheiate.

19125 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2022 Bistrițeanul.ro