Bistrita este impanzita de cersetori! "Afacerea" se pare ca este "mirosita" de mii de persoane care functioneaza pe principiul ca e mai usor sa "intinzi mana", si sa primesti un ban, decat sa muncesti. Multi dintre parinti isi trimit copiii la cersit. De la inceputul anului, au fost depistati peste 2000 de cersetori.
Cersetoria este o “afacere” cat se poate de profitabila mai ales ca nu ai de muncit, nu ai un program fix, nu ai un sef si mai mult de atat ai si un venit lunar la care o persoana care incaseaza un salar minim pe economie nici macar nu poate visa.
Ingrijorator este faptul ca oricat “se lupta” oamenii legii pentru a combate cersetoria rezultatele se lasa asteptate... Zilnic cersetorii care sunt gasiti pe strazi sunt indepartati si sanctionati, insa in zadar... in ciuda eforturilor politistilor locali, cersetorii se intorc pe strazi si isi reiau “munca”.
O mare parte din vina pentru faptul ca cersetorii sunt intr-un numar atat de mare o au si bistritenii care, din mila, le dau bani. Insa multi dintre acestia nu stiu ca un cersetor poate avea un venit lunar de pana la 3000 de lei.
De la inceputul anului si pana in prezent politistii locali au depistat nici mai mult nici mai putin de 2029 de cersetori. Dintre acestia mai mult de jumatate sunt minori.
“Politistii locali din cadrul Biroului Siguranta Publica, au depistat pe raza municipiului Bistrita un numar de 2.029 persoane, dintre care 1.115 minori, care prin diferite metode apelau in mod repetat la mila cetatenilor, cu precadere in zona pietonala, intersectii, pietele agroalimentare, locasele de cult, precum si in fata sediilor unor institutii. Pana in prezent, au fost aplicate un numar total de 67 sanctiuni contraventionale cu amenda, in valoare totala de 8.680 lei si o sanctiune contraventionala cu avertisment scris”, s-a aratat intr-un comunicat remis presei de catre reprezentantii Politie Locale.
Numai in ultimele zile au fost depistate un numar de 57 de persoane care apelau la mila publicului pe raza orasului. Majoritatea dintre acestea au fost avertizate verbal, duse la sediul Politiei Locale pentru indentificare si ulterior indrumate spre domiciliu. Cu toate acestea a doua zi cersetorii s-au intors in oras si si-au continuat “activitatea”.