Cinci consilieri locali s-au declarat incompatibili și nu au votat proiectul privind finanțarea unor activități în baza Legii 350. Toți fac parte din ONG-uri care au cerut și au și primit bani de la Primărie. Primarul spune că cel mai de succes proiect este cel al centrului de autism din incinta spitalului de pe Independenței.
Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a fost întrebat ieri de jurnaliști dacă este mulțumit de cum sunt folosiți banii care se alocă an de an pentru finanțările nerambursabile ale proiectelor depuse de fundațiile și asociațiile din Bistrița.
Discuția a pornit de la faptul că o treime dintre consilierii locali fac parte din asociații și fundații și s-au declarat incompatibili la vot după ce ONG-urile din care fac parte au cerut bani de la Primărie. Este vorba despre consilierii Gheorghe Tuță, Sorin Hangan, Maxim Gagea, Vasile Moldovan și Antal Attila.
Chiar dacă nu au votat și decizia nu este una ilegală, este una imorală, asta în condițiile în care fac parte din ONG-uri, cer bani de la Primărie și tot ei, ca și consilieri locali, își aprobă aceste sume.
În plus, de ani buni, aceleași fundații și asociații primesc bani de la municipalitate, „casta” fiind una închisă, în timp ce alte ONG-uri, care nu sunt pe „lista preferințelor” nu au nicio șansă să obțină fonduri neremursabile de la Primăria Bistrița indiferent cât de bune sunt proiectele lor.
Primarul a evitat să dea un răspuns tranșant legat de această situație, însă, elegant, a explicat că ceea ce s-a întâmplat la celelalte proiecte eu spun că este "în regulă".
„Legea 350 are menirea să stimuleze asociațiile, ONG-urile să dezvolte activitatea. Așa cum se întâmplă în cazul proiectelor cu finanțare europeană și noi am încercat să ne apropiem în principiu de ceea ce se întâmplă acolo. Am încercat să facem asigurarea unui început mai ușor, pentru că așa face și Uniunea Europeana. Vine și-ți dă niște bani ca să încerci ceva, să se dezvolți. La fel am încercat și noi. De aceea nu am dus sumele la nivel ridicol. Nu am alocat numai câțiva lei la o asociație. Am alocat suma care au cerut-o, în general, ca medie între 10.000 și 15.000 de lei. Este o sumă cu care poți să-ți faci o dotare, cât de cât sau poți să ai un start. Sunt asociații sportive, îmi amintesc de o asociație care practica lupte greco-romane și când au început nu aveau nimic. Cu fonduri de la municipalitate și-au cumpărat saltele, și-au cumpărat echipament și se dezvoltă în continuare. Au nevoie de un sprijin pentru a participa la un campionat sau la o chestie de genu ăsta cred că este firesc să-l acordăm. Dacă discutăm de proiectele din domeniul social acolo nu se pune problema felul acesta. Acolo trebui să se sprijine activitatea de zi cu zi. Dau un exemplu foarte cunoscut: Clubul Amazoanelor care se ocupă de trimiterea femeilor să-și facă verificări pentru cancer la sân sau pentru a obține tratamente. Nu este o competiție undeva, ci se desfășoară pe tot parcursul anului, ea se dedică oamenilor cu nevoi speciale” - a încercat să explice primarul care a recunoscut că „din punctul meu de vedere cel mai bun proiect care s-a finanțat de când sunt eu primar pe această lege este realizat de asociația care luptă împotriva autismului. Ei au realizat acel centru pentru copiii cu autism de la spitalul de pe Independenței. Ei au venit cu proiectul, au explicat ce vor să facă și au spus că au nevoie de un start. Noi am sprijinit, s-au dotat și derulează de atunci (și asta-i de vreo patru ani) o activitate foarte bună pe baza unui start la care am contribuit și noi. Așa cred că trebuie să se deruleze lucrurile în toate domeniile să fi un ajutor de start și apoi ei să-și desfășoare și să dezvolte activitatea" - a conchis primarul.
AICI puteți vedea lista ONG-urilor care primesc în acest an bani de la primărie.