Peste 150 de persoane din mediul rural și-au găsit un loc de muncă în meseriile de lucrător comercial, ospătar și bucătar, după ce au urmat gratuit cursurile organizate la Centrul de Formare și Perfecționare în Turism de la Figa! La final s-au calificat peste 500 de persoane din județele Bistrița-Năsăud și Cluj!
Vineri, 25 octombrie a avut loc la Figa, conferința finală la încheierea proiectului “Oportunități de ocupare în contextul dezvoltării durabile a zonei rurale a Transilvaniei Centrale și de Nord”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), 2007 – 2013 “Investește în oameni”.
Proiectul a prins viață și a dat rezultate deosebite, prin implicarea activă a Asociației pentru Infrastructură Regională și Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someș-Dej, a Clubului Ecologic Transilvania din Cluj Napoca, precum și a Clubului de Ecologie și Turism Montan ALBAMONT din Alba Iulia.
Începând din luna noiembrie a anului 2010, proiectul a avut peste 1000 de beneficiari din mediul rural, ocupați cu agricultura de subzistență, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În paralel, a fost construit în zona de agrement a Băilor Figa, Centrul de Formare și Perfecționare în Turism al AIRDD Someș-Dej, unde s-au desfășurat cursurile de calificare în meseriile de ospătar și bucătar. În total au fost angrenați zilnic, peste 15 oameni care au asigurat cu maximă seriozitate transportul cursanților, desfășurarea orelor atât pe partea de teorie cât și cea de practică.
Ne vine sau nu să credem, însă fie din curiozitate, fie stimulate de o subvenție de până la 30 de lei/zi, la aceste cursuri au participat și s-au implicat activ inclusiv femei cu năframă în cap din comune precum Țaga, Vad, Târlișua, Uriu, Ciceu, Braniștea, Spermezeu, Căianu Mic, Maieru, Rodna sau Șanț, ponderea persoanelor de sex feminin fiind de peste 70%. În total s-au calificat peste 500 de oameni, cu o șansă în plus de a lucra calificați fie în comerț, fie ca bucătari sau ospătari. Până la încheierea proiectului, peste 150 de oameni și-au găsit sau chiar au fost solicitați pentru un loc de muncă.
“Noi nu ne-am propus neapărat să creăm locuri de muncă, cât să oferim o meserie, o șansă în plus!Pentru că deținerea unei calificări oferă persoanei dreptul de a ocupa un loc de muncă oriunde acea calificare este recunoscută (…) Nu toți cei care au beneficiat azi de formare vor reuși mâine să-și găsească un loc de muncă. Însă impactul poate fi sesizat în creșterea oportunităților de a accesa locuri de muncă pe viitor, ca urmare a calificărilor deținute”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul executiv al AIRDD Someș - Dej, Ionel Dîncu.
Chiar dacă proiectul s-a încheiat, Centrul de Formare și Perfecționare în Tursim de la Figa are porțile deschise! Pentru cine?! Pentru cei care conștientizează importanța activităților de formare și perfecționare în turism, pentru primarii dornici de a încheia parteneriate cu un scop precis: acela de a le oferi localnicilor o șansă în plus!