Încă din luna aprilie, centrele de permanenţă din judeţ duc lipsă de medicamente. Aceasta s-a datorat faptului că s-a schimbat modul de aprovizionare cu antibiotice. Deşi unele centre nu mai au medicamente deloc, mai au de aşteptat până în septembrie după banii necesari cumpărării acestora.
În judeţul nostru există trei centre de permanenţă: unul în Teaca şi unul pe Valea Bârgăului, ambele în spaţii date de autorităţi şi unul în Năsăud în cabinet particular.
Până în luna aprilie, centrele erau aprovizionate cu medicamente de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă. De atunci însă, în urma veştii cu regionalizarea, SAJ – ul a făcut lichidări de stoc şi astfel, medicamentele din centrele de permanenţă s-au împuţinat văzând cu ochii.
În prezent, unele centre nu mai au deloc tablete din diferite tipuri de antibiotice şi doctorii stau ca pe ace ca pacienţii să nu moară până când sosesc ambulanţele să-i preia.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că medicamentele nu au mai fost furnizate de Serviciul Judeţean de Ambulanţă deoarece s-a emis o nouă lege prin care se schimbă modul de aprovizionare a centrelor de permanenţă.
„S-a aşteptat să se publice oficial Ordonanţa de Guvern. Săptămâna trecută s-a publicat, şi astfel, Casa de Asigurări de Sănătate se pregăteşte să dea bani centrelor” a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul executiv al DSP Bistriţa, dr. Anca Andriţoiu.
Astfel, după noua lege, centrele nu mai sunt aprovizionate cu medicamente prin intermediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, ci se vor da bani doctorilor pentru ca aceştia să cumpere ceea ce au nevoie.
„Doctorii vor primi bani şi vor achiziţiona medicamentele necesare. Se va plăti în plus 2,1 lei pe oră doctorilor care sunt în centrele de permanenţă făcute de autorităţi şi 6,4 lei în plus pentru cei care au centrele de permanenţă în cabinetele particulare”, au declarat reprezentanţii CAS BN.
Astfel, cel puţin până la 1 septembrie, centrele nu vor primi bani pentru medicamente ci vor trebui să se descurce cu ceea ce au şi să se roage ca să nu aibă pacienţi cu probleme grave.