Într-un interviu în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, Olaf Schreglmann, directorul executiv al Sozialdemokratische Partei Deutschlands Bavaria, vorbește despre impactul pe care l-ar avea refugiații sirieni asupra României și asupra comunităților mici în urma redistribuirii. Potrivit acestuia, țara noastră nu este pregătită pentru așa ceva.
Prezent la conferința de alegeri a TSD care a avut loc săptămâna trecută la Bistrița, Olaf Schreglmann, directorul executiv al Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) Bavaria a vorbit în exclusivitate cu reporterii Bistrițeanul.ro despre criza refugiaților, cum se vede aceasta în Germania, dar și despre impactul pe care l-ar avea asupra României preluarea unui număr important de sirieni.
Începem cu un exercițiu de imaginație care vizează Bistrița, mai ales că Olaf având o soție bistrițeancă, a avut ocazia să cunoască comunitatea locală.
Ce s-ar întâmpla dacă Bistrița-Năsăud, județ unde străinii prezenți mai că pot fi numărați pe degete, s-ar vedea în situația de a primi câteva mii de sirieni?
„Oamenii din comunitățile mici nu sunt pregătiți pentru asta. Bistrița are oameni foarte prietenoși, fac totul pentru tine în momentul în care le calci în casă, dar uitați-vă în ce conflict sunt cu minoritățile, cu maghiarii și romii. Eu cred că bistrițenii, de exemplu, nu sunt pregătiți să accepte pe cineva străin, cu o cultură atât de diferită”, explică Olaf Schreglmann.
De asemenea, social-democratul neamț nu crede că România ar putea face față unui număr însemnat de refugiați. Dacă țările puternice vor obliga țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere financiar, cum este România, să accepte un număr mare de migranți se va isca un conflict puternic, este de părere Olaf.
„România are deja la ora actuală multe probleme, cum va putea face față acestor noi provocări când nu poate să le rezolve pe cele deja existente? Întâi trebuie să-i preia pe acești refugiați țările puternice, tocmai pentru a le proteja pe cele mai puțin dezvoltate economic, cum este România, Grecia, Ungaria. Va fi un mare conflict dacă țările puternice vor încerca să îi trimită pe refugiați în țările mai puțin dezvoltate economic. Nici nu îmi imaginez ca Angela Merkel (n.r. cancelarul federal al Germaniei) să accepte așa ceva. Țările puternice sunt „obligate” să îi preia și eventual, dacă rămâne un număr foarte foarte mic, să fie redistribuit în celelalte țări”, spune directorul executiv al SPD Bavaria.
Potrivit acestuia prima ţară „obligată” să preia refugiați este Germania, care este urmată de Franța, Marea Britanie, Olanda și Ţările Scandinave. Deși nu vede un număr important de refugiați venind în România, Olaf crede că țara noastră, împreună cu Ungaria, Grecia și Iugoslavia au o „temă de casă” pentru următorii doi ani ce nu trebuie ignorată.
Este vorba despre întărirea frontierelor și un sistem mai riguros de controale la graniță pentru a putea împiedica în viitor un nou aflux.
Refugiații încep să devină o problemă până și pentru Germania
Momentan, refugiații sunt cazați în școli, săli de sport și clădiri care nu mai sunt folosite, însă Olaf spune că în curând și asigurarea unui acoperiș deasupra capului pentru acești oameni care au fugit din calea războiului poate reprezenta o problemă.
Până și Germania, considerată „tărâmul făgăduinței” de către refugiați, pare să fie încurcată de către afluxul mare de oameni. Momentan se încearcă distribuirea egală a acestora pe landuri, iar ulterior trierea lor, asta pentru că în valul de refugiați regăsim și migranți economici, care vin din Kosovo, Albania sau Macedonia.
Cel mai probabil aceștia vor fi trimiși în țările din care provin.
Cât va mai dura această migrație?
„Pentru a vedea când se va stopa această migrație, trebuie să fim atenți la informațiile care vin din lagărele din Liban și Turcia, care momentan sunt pline. Cred că vreo doi ani va mai dura, cam așa...”, este de părere social-democratul neamț.