Lucian Stoian a câștigat marele premiu al Campionatului Internațional de Pizza, desfășurat weekendul acesta la București. Chefii veniți special din Italia au fost impresionați de o pizza cu smântână, miere, miez de nucă, smochine și mentă, dar și de una cu cremă de avocado și ulei aromatizat de trufe.
Anul trecut, beclenarul Lucian Stoian s-a calificat la etapa finală a Campionatului Internațional de Pizza, după ce a dat gata juriul de la concursul de gătit în aer liber defășurat în Cluj-Napoca. Anul acesta, mai exact weekendul ce tocmai a trecut, beclenarul a demonstrat că cea mai bună pizza se face în Bistrița-Năsăud.
Pizzerul de 35 de ani a fost declarat marele câștigător al Campionatului Internațional de Pizza. Acesta a reușit să obțină medalia de aur la două dintre cele patru probe și cea de argint la celelalte două probe.
În cadrul probei „pizza clasica”, Lucian a concurat cu Pizza Padrino cu sos de roșii, mozzarella, piept de pui, gorgonzola, roșii uscate preparate în casă, pesto și hribe, la care a adăugat ridichi și lime. Juriul format din chefi italieni i-a acordat medalia de argint pentru acest preparat.
La proba „pizza desert” Lucian Stoian a obținut medalia de aur, cu pizza „St. Tropez”, care conține brânză de capră, smântână dulce, miere, miez de nucă, herbes de provence, smochine și mentă.
Medalia de aur a obținut-o și la categoria „pizza creativa”, unde a concurat cu o pizza cu două feluri de mozzarella, sos de ardei roșu, cremă de avocado cu ardei roșu și busuioc și ulei aromatizat de trufe.
Nici ultima probă nu l-a pus în dificultate pe beclenar, deși a fost nevoit să facă o pizza cu ingredientele date de organizatori. Lucian a făcut o pizza cu prosciutto crudo, speck, salam dulce, gorgonzola, emmental, mozzarella, mascarpone și fasole albă, care i-a adus medalia de argint.
Lucian a adus la Beclean locul V la Campionatul Mondial de Acrobații cu blatul de pizza
Lucian Stoian are 35 de ani și de mai bine de 15 ani face pizza. A început pe când era student, împins de nevoia de a câștiga niște bani care să-l ajute să se întrețină pe perioada studiilor. A ajuns să îndrăgească atât de mult această lume, încât a ajuns la perfecționare în țări precum Anglia și Franța.
De mai bine de 10 ani, Lucian Stoian face și acrobații cu blatul de pizza. Pasiunea și-a cultivat-o cu multă perseverență, astfel că în 2012 s-a încumetat să participe la Campionatul Mondial de Acrobații cu blatul de pizza desfășurat în Franța. Deși concura cu oameni extrem de bine pregătiți, Lucian a reușit să obțină locul al V-lea.
Mai mult, anul acesta în luna aprilie, Lucian a fost invitat la International Food Festival din Qatar, unde a uimit asistența cu acrobațiile sale cu blatul de pizza.
Beclenarul deține și un local în Cluj-Napoca, Pizza Acrobatica, unde cei care vor să îl vadă în acțiune și vor să-i guste preparatele o pot face.