Inspectoratul de Poliție Județean a oferit un punct de vedere referitor la incidentul din luna februarie, din orașul Năsăud, în care un bărbat cu comoție cerebrală ar fi fost ținut la declarații în loc să fie dus la spital. Vezi ce spun reprezentanții poliției despre bărbatul care a suferit o comoție cerebrală:
Redăm mai jos răspunsul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud cu privire la incidentul din luna februarie, din orașul Năsăud, când un bărbat de 72 de ani ar fi fost ținut mai bine de jumătate de oră la secție pentru etilotest și declarații, deși suferise o comoție cerebrală. Despre acest incident, Bistrițeanul.ro a relatat astăzi AICI.
Urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, înregistrată la Compartimentul Relaţii Publice cu nr. 1309 din 15.04.2016, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
La data de 25 februarie a.c, un bărbat, în vârstă de 72 de ani, din Năsăud, aflându-se la volanul autoturismului proprietate personală, la intrarea de pe o stradă secundară pe una principală, a pătruns pe contrasens, colizionându-se frontal- stânga cu o autospecială a poliţiei, condusă regulamentar de către un poliţist aflat într-o misiune de patrulare.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie rutieră, care a constatat faptul că niciunul dintre cei doi conducători auto implicaţi nu au suferit leziuni corporale, conform declaraţiilor verbale ale acestora şi că unul dintre conducătorii auto, respectiv poliţistul nu doreşte soluţionarea evenimentului pe cale amiabilă.
În conformitate cu procedura de soluţionare a accidentelor rutiere şi a prevederilor art. 79 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cei doi conducători auto au fost invitaţi la unitatea de poliţie competentă, pe raza căreia s-a produs evenimentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare şi a luării măsurilor legale ce se impun.
Întrucât agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere nu a constatat în mod direct producerea accidentului rutier, soldat numai cu avarii la cele două autoturisme implicate, pentru stabilirea exactă şi corectă a mecanismului producerii acestuia era necesară consemnarea declaraţiilor celor doi conducători auto, la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
După producerea accidentului, bărbatul, de 72 ani, a fost întrebat în mod repetat dacă are probleme de sănătate sau alte afecţiuni medicale, însă acesta a negat de fiecare dată existenţa acestora.
În timpul întocmirii documentelor necesare soluţionării accidentului, respectiv consemnarea declaraţiei, bărbatul, de 72 ani, a început să se simtă rău, motiv pentru care agentul constatator a informat-o telefonic pe soţia acestuia, concomitent cu solicitarea unei ambulanţe.
Conform art. 101, alin. (3), lit. d) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002, republicată şi actualizată, privind circulaţia pe drumurile publice, bărbatul, în vârstă de 72 de ani, a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 630 de lei, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.