Se pare că autorul unuia dintre denunțurile care stau la baza cercetărilor întreprinse de procurorii Parchetului General este un bistrițean. Acesta a și refuzat certificatul de revoluționar și indemnizația aferentă din cauza „învârtelilor” din sistem. VEZI ce spune despre perchezițiile de astăzi Ioan Bența:
Procurorii Parchetului General, sprijiniți de poliție efectuează astăzi 21 de percheziții în întreaga țară. Se pare că o parte din aceste percheziții se desfășoară și la Bistrița, actualul administrator al orașului și fost viceprimar George Avram fiind unul dintre cei vizați.
Autorul unuia dintre cele peste 100 de denunțuri care atrag atenția asupra ilegalităților care se fac cu aceste certificate de revoluționar este un bistrițean. Este vorba despre Ioan Bența, care a și refuzat certificatul de revoluționar și indemnizația aferentă, care ajunge la 2200 de lei.
„Am refuzat certificatul în sine și clar că nu iau nici indemnizația. Eu nu mă consider egal în Revoluție cu deputatul Nicolicea, cu actorul Arșinel și cu alți revoluționari din aceștia falși. Sunt o groază care în 22 Decembrie nu erau la Revoluție erau prin baruri, la femei sau în altă parte și acum au certificate de revoluționar. Nu pot să fiu egalul lor. Atunci eu mi-am sărutat copiii și am plecat, știind că poate s-ar putea să nu mă mai întorc acasă. Pe când ei au văzut Revoluția la televizor și au parte de toate foloasele. Am avut colegi cu care am început în Bs5istrița și ordonanța aceasta de urgență îi excludea din start”, explică Ioan Bența.
Cât despre denunț, acesta a fost făcut anul trecut. Alături de denunțul bistrițeanului s-au adunat alte 100 care atrăgeau atenția asupra acelorași ilegalități.
„Da, am făcut denunțuri la CPRD și SSPR (n.r. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989). Au luat la cunoștință și au început investigații. Nu am fost numai eu, au fost 100 și ceva de poziții la nivel național. Sunt foarte mulți oameni implicați, începând de la Comisia Parlamentară, până la Secretariatul Guvernului, la Secretariatul de Stat al Guvernului care se ocupă de revoluționari”, mai spune Bența.
Revoluționarul mai spune că nu a fost căutat astăzi de niciun reprezentant al legii, desfășurându-și programul în mod normal. Acesta confirmă faptul că se dădeau bani pentru aceste certificate de revoluționar, care veneau cu avantaje greu de trecut cu vederea.
Întrebat dacă și în Bistrița-Năsăud sunt falși revoluționari, Bența completează:
„Eu am văzut în afară de cei care îmi sunt colegi în asociație și alte persoane din Bistrița-Năsăud care apar în Monitorul Oficial ca revoluționari. Probabil sunt și persoane care s-au născut în Bistrița-Năsăud și care au participat în altă parte. Oamenii ăia nu pot fi categorisiți ca și falși. Dar, din ce am văzut și eu, din 14 sau 16 persoane, am văzut două persoane care nu se regăseau printre cei care aveau primul certificat, dar prin legea 42/1990. Atunci s-a dat un certificat de revoluționar, iar mai apoi, în 2004 s-a făcut o preschimbare. Iar cei doi au primit în 2004 un certificat, dar fără să aibă ce preschimba. Aș putea să mă înșel, lucru puțin probabil”.
Se pare că cele mai multe învârteli s-au făcut în anul 2004, când s-au preschimbat aceste certificate oferite în 1990.
Mai puteți citi:
Percheziții în Bistrița-Năsăud. Vizat, un înalt funcționar, fost revoluționar. George Avram confirmă că a fost chemat la audieri