După cum prezenta Bistrițeanul.ro în urmă cu câteva zile, nu puțini sunt cei care profită de serviciile de urgență și le folosesc pe post de taxi. Practica este recunoscută de reprezentanții SAJ, care, însă, spun că nu pot să nu acorde ajutor medical celor care susțin că se simt rău...deși au alte scopuri.
La începutul acestei săptămâni, Bistrițeanul.ro a arătat cum ambulanța este folosită pe post de taxi de cerșetori și asistați social. Deși puțini dintre ei au plătit asigurări de sănătate vreodată, au prins slăbiciunea sistemului și o exploatează, pe banii noștri.
Nu trece nicio zi fără ca asistenții și medicii din sistemul de urgență să nu se bată de „bolnavi închipuiți”, care vor doar să ajungă în Bistrița, la locurile de cerșit, gratuit, la orice oră au chef și... repede. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Ce spun reprezentanții SAJ despre această practică? În parte o recunosc, însă susțin că nu te poți juca cu sănătatea omului...
„Este real că uneori sunt sub- sau supralicitate unele situații, unele acuze, de către solicitantul de la capătul firului, dar este aproape imposibil stabilirea cu exactitate de către operatorul aflat în seviciu dacă acel solicitant distorsionează sau nu adevărul, oricând de bine pregătit profesional ar fi acel operator aflat în serviciu. O durere de măsea banală, de exemplu, poate însemna o neglijare a unei carii dentare, dar poate fi dată și de o iradiere a unei afecțiuni cardiace în unghiul mandibular. O durere de cap poate fi dată de o expunere la curenți reci de aer, dar şi de diverse afecțiuni evolutive, în curs de agravare”, precizează managerul general al Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.
Annabella Muzsi susține însă că echipajele SAJ nu pot să nu acorde ajutor unei persoane care susține că se simte rău.
„Într-adevăr, există cazuri când, după finalizarea evaluării și investigării pacientului, se poate afirma că pacientul în cauză a abuzat de sistem, că solicitarea lui era doar parțial conformă cu cele sesizate. Însă atât timp cât acel pacient afirmă că se simte rău și susține că are nevoie de ajutor medical, obligația unității este de a furniza ajutor medical fără discriminare, la nivelul de competență profesională pentru care echipajul de intervenție în cauză este abilitat”, completează Annabella Muzsi.
Dacă în cazul urgențelor medicale e mai complicat să-i tragi la răspundere pe cei care se joacă cu angajații SAJ, ISU a pus punctul pe i, ce-i drept, în cazul incendiilor.
„În anul 2015 am avut 187 de situații de deplasări fără intervenție, alerte false sau în care echipajele ISU Bistrița au fost întoarse din drum. În cazul alertelor false, ISU Bistrița a notificat organele abilitate (n.r. poliția bistrițeană) pentru a face demersurile de identificare și sancționare a celor care au apelat nejustificat numărul de urgență 112”, precizează purtărorul de cuvânt al ISU Bistrița, Marius Rus.