Cât de mult influențează calitatea unui vin regiunea unde au fost cultivați strugurii? De ce trebuie să ținem cont atunci când asortăm un vin la un fel de mâncare? La toate aceste întrebări găsim răspuns astăzi, în Piața Mică, la primul „festival” dedicat vinurilor din Bistrița.
Peste 50 de vinuri premium pot fi degustate astăzi, la primul festival din Bistrița dedicat licorii pasiunii. 11 crame din întreaga țară și-au prezentat produsele de top, fiind prezente 5 vinuri roze, 20 albe și 25 roșii.
Acesta este un demers personal al omului de afaceri Mircea Pușcaș, care deține și restaurantul Vechii Prieteni, o adevărată librărie dedicată vinului. Cu studii de specialitate în acest domeniu fascinant și cu o pasiune nebună pentru vin, bistrițeanul nu a rezistat tentației de a aduna cele mai renumite crame din România în micuțul burg săsesc.
Somelierii prezenți i-au purtat pe vizitatori pe tărâmurile de poveste unde au luat naștere vinurile lor și i-au îndemnat să deguste din băuturile care pot fi găsite doar în magazine de profil din țară. Sunt prezente cramele Avincis, Crama Bauer, Alira, Domeniul Bogdan, Domeniile Tohani, Cotnari, Lacerta winery, Chateau Vartely, Crama Rătești, 1000 de Chipuri. De asemenea, Valeputna va prezenta mai multe variante de păstrăv afumat.
Unele crame au venit chiar cu oferte speciale, oferind câte o „enciclopedie” a vinurilor celor care achiziționau minim două butelii de vin. Este vorba despre crama Avincis, care a și tradus volumul din engleză, ce poate fi achiziționat din librării cu 100 de lei.
De parcă nu era suficient, aromele îmbietoare ale vinului au fost „potrivite” cu bruschete cu somon, dar și cu păstrăv afumat.
Expoziția care și-a deschis porțile la orele prânzului este continuată cu două master-class-uri. Inginerul Ovidiu Clițan le explică celor prezenți cât de important e solul unde sunt cultivați strugurii și de ce același tip de vin, cu struguri din zone diferite are gust diferit.
Tot Ovidiu Clințan vine să desființeze o serie de mituri legate de vinuri. De ce sosul mâncării servite e mai important decât tipul de carne atunci când alegem un tip de vin, de ce preparatele cu o pregnantă aromă de ceapă și usturoi nu prea se împacă cu vinul și ce înseamnă temperatura camerei de servire a vinurilor? Toate acestea își vor găsi răspuns și vor fi dezbătute în cadrul celui de-al doilea master-class de food pairing.
Festivalul de arome din Piața Mică se va încheia cu o cină festivă, în cadrul căreia, cramele prezente, vor încerca să asorteze vinul lor vedetă cu un fel de mâncare. Dacă master-class-urile sunt gratuite, cina festivă este contra-cost, bistrițenii fiind nevoiți să scoată din buzunare 100 de lei pentru a participa.