O echipă de jurnaliști din țară și din București lucrează timp de opt luni, printr-un proiect unic pentru piața media din România și pentru organizațiile nonguvernamentale. Împreună au identificat formele moderne de exploatare a copiilor.
Trei jurnaliști din teritoriu și alți trei din București, coordonați de Cătălin Tolontan, implementează un proiect cu fonduri norvegiene, obținut de Fundația Median Research Centre, proiect unic pe piața media și a ONG-urilor din România.
În urma documentărilor îndelungate, jurnaliștii radiografiază realități cunoscute, dar despre care nimeni nu îndrăznește să vorbească. Profitând de experiența ONG-iștilor, jurnaliștii vor redacta articole și anchete, iar rezultatele obținute de aceştia vor fi analizate de specialiști, în încercarea de a găsi soluții la problemele comunității, dar și la problemele cu care se confruntă jurnaliștii în documentarea acestor articole precum și ONG-urile care vor să se implice mai mult.
Proiectul „Jurnaliștii lucrează cu ONGiștii implementat de Fundația Median Research Centre. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România” include, pe lângă discuții între jurnaliști cu cele mai reprezentative ONG-uri din România și redactarea articolelor și lansarea unei platforme http://mediaresource.openpolitics.ro/ ,unde toată lumea are acces la articolele respective, dar și la o bază de date care va conține informații despre cele mai reprezentative ONG-uri, din județele României, pentru a facilita accesul jurnaliștilor la ONG-uri și la experiența acestora, încercând să creeze o punte de legătură între cele două domenii.
Primele articole apărute se referă la formele moderne de exploatare, la exploatarea copiilor prin muncă, realități întâlnite peste tot în țară.
De la tinerele sportive folosite ca și „carne de tun", închise în cuști pentru a lupta, până la copiii lipsiți de bucuria copilăriei și trimiși la muncă în loc să ajungă la școală și până la fetițe care țin diete pentru a le arăta lumii cât sunt de frumoase.
Din păcate, exploatarea copiilor prin muncă este o realitate, peste tot în țară...
Anul trecut peste 120 de minori din Bistrița-Năsăud au fost angajați, oficial, ca zilieri în diferite societăți comerciale din județ. Chiar dacă copiii aceștia care apar în statisticile oficiale au beneficiat de un salariu și asigurări plătite, sunt mulți, mulți alții, care nu apar în statistici, iar autoritățile încearcă să ignore fenomenul...
Oficial, în ultimii ani în Bistrița-Năsăud nu s-a înregistrat niciun caz de exploatare prin muncă a micuților care să fi intrat în atenția Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, însă cazurile de abandon al școlii sunt cu sutele...
Fenomenul este cel mai întâlnit la țară unde părinții nu pun accent pe educația micuților, iar școlile și profesorii ignoră absențele pentru a-și păstra clasele și pentru a nu duce în timp la desființarea instituțiilor de învățământ...
Ce spun specialiștii despre formele moderne de exploatare? Din păcate, concluziile lor nu ne ajută deloc societatea... Sociologii spun că în Maramureș există localități unde exploatarea copilului a devenit un fapt normal. Și asta pentru că acolo cineva a avut curiozitatea să analizeze ce se întâmplă cu copiii care nu ajung la școală...
„A permite unui minor să lupte în cușcă este cel puțin un act de neglijență parentală” susțin experții iar instituțiile statului promit că se vor autosesiza în aceste cazuri de exploatare... Concluzia?! O societate care acceptă ca pe ceva comun exploatarea copiilor este o societate în prag de deces!
Articolul face parte din proiectul Media Resource: Jurnaliștii lucrează cu ONGiștii implementat de Fundația Median Research Centre. Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.