Fructele de cătină conţin cea mai mare cantitate de vitamina C, iar cei care le consumă pot scăpa uşor de răceală sau gripă. Cu toate acestea, comercianţii care vând astfel de fructe spun că bistriţenii nu se înghesuie să le cumpere.
În Piaţa Decebal vin zilnic comercianţi care vând cătină, însă oamenii se plâng de faptul că nu prea au clienţi, iar cei care totuşi cumpără astfel de fructe spun că preţurile sunt prea mari.
"Oamenii vin, se uită, întreabă cât costă, dar puţini sunt cei care cumpără. Numai noi ştim cât de greu o culegem şi cât de greu este să desfaci boabele de pe crengi, care sunt pline de spini...", ne-a povestit un bărbat venit din zona Bârgăului în Piaţa Decebal.
Nici ceilalţi comercianţi nu au vânzări mai bune şi spun că sunt nevoiţi să lase din preţ deoarece altfel riscă să meargă înapoi acasă cu marfa.
Pentru un kilogram de cătină, oamenii cer 18 lei, dar îl vând şi cu 15-16 lei.
Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală, dar pot fi preparate cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apă. Cătina este un bun antiinflamator, antibiotic, cicatrizant şi anticancerigen.