Pe timp de criza toti afaceristii se plang ca au castiguri mici si ca afacerile merg prost. Nu acelasi lucru il spun si patronii caselor de amanet ale caror castiguri sunt destul de mari in aceasta perioada. Profitul acestora a crescut in ultimul an chiar si cu 25 la suta.
Creditele se acceseaza greu in aceasta perioada, salariile sunt tot mai mici si cheltuielile cresc de la o luna la alta. Pentru ca raman fara bani, multi bistriteni apeleaza la ajutorul caselor de amanet pentru cativa lei care sa-i scoata din criza.
Astfel, unii isi amaneteaza cele mai de valoare bunuri pentru a face rost de bani intr-un timp scurt si fara prea multe batai de cap. Patronii caselor de amanet au “mirosit” ca afacerea este profitabila in aceasta perioada si fac oferte tentante, ofera preturi bune-spun ei, iar comisionele percepute sunt acceptabile.
Spre exemplu, pentru un gram de aur de 14 karate o casa de amanet ofera 65 de lei, pentru cel de 18 karate intre 75 de lei si 80 de lei, iar aurul de 24 de karate poate fi amanetat cu 100 de lei gramul.
Chiar si argintul se poate amaneta. Pentru un gram din acest metal pretios casele de amanet ofera 1 leu. Bistritenii pot imprumuta bani lasand drept garantie in casele de amanet chiar si telefoane, electrocasnice si electronice care nu trebuie insa sa fie mai vechi de trei ani de zile.
Sunt firme care imprumuta bani si accepta ca si garantie autovehicule, motociclete sau autoutilitare cu o singura conditie: sa nu fie mai vechi de zece ani.
Comisioanele practicate de casele de amanet incep de la 0,5 la suta si pot ajunge pana la 0,9 la suta pe zi, in functie de suma imprumutata.
Contractul de amanetare se semneaza pe o perioada de minim 3 zile si maxim 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a contractului.
Reprezentantii caselor de amanet sunt multumiti de castigurile pe care le inregistreaza in aceasta perioada. Acestia spun ca numarul clientilor este din ce in ce mai mare si ca in ultimul an profitul a crescut, chiar si cu 25 la suta.