Casa Argintarului asteapta fondurile pentru reabilitare si pentru includerea in circuitul turistic al judetului. Pentru consolidarea relatiilor cu Germania, Casa Argintarului va fi denumita Casa Germana.
Pentru reabilitarea Casei Argintarului s-a intocmit un proiect la inceputul anului 2008. Proiectul viza atat reabilitarea cladirii cat si includerea acesteia intr-un circuit turistic.
“Proiectul de reabilitare a Casei Argintarului a fost facut atat pentru reabilitarea acesteia cat si pentru integrarea intr-un circuit, pentru formarea unui centru de informare si documentare pentru mediu german. Am dorit punerea in valoare ca obiectiv turistic” a declarat pentru Bistriteanul.ro Remus Lungu, reprezentantul Consiliului Judetean.
Proiectul a primit “punctajul de trecere” pentru obtinerea de fonduri, obtinand 4,75 puncte din maximul de 6.
Desi a fost un proiect bun, a ramas insa pe lista de asteptare deoarece au fost foarte multe alte proiecte pentru turism.
Acest proiect a fost estimat la circa 2,2 milioane de lei si a fost depus pe Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Prin reabilitarea "Casei Argintarului" se doreste transformarea acesteia intr-un muzeu, care sa promoveze specificul sasesc al Bistritei nu doar in tara, ci si in celelalte tari vorbitoare de limba germana.
“Noi speram sa reusim sa atragem fonduri cat mai repede pentru punerea in valoare a Casei Argintarului. Este nevoie de o suma destul de mare de bani, asa ca nu prea stim de unde am putea atrage atatea fonduri. Asteptam oricum sa vedem cand vor veni noi fonduri la POR astfel incat sa ne putem apuca de lucru” a mai adaugat Remus Lungu.
Casa Argintarului este un monument de renume in Bistrita si un obiectiv turistic important. Monumentul de arhitectura a fost construia la inceputul secolului al XVI-lea si a fost locuinta unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada cu ancadramente de piatra in stilul Renasterii, executate de arhitectul elvetian Petrus Italus.
In decursul timpului, Casa Argintarului a cunoscut mai multe transformari. In 1758 casa a ars, iar in anul 1939 a ajuns in pragul demolarii.
Istoricii bistriteni spun ca numai interventia lui Nicolae Iorga pe langa primaria orasului i-a prelungit existenta. In anul 1950, imobilul a devenit proprietate de stat.