Acum, dacă tot v-aţi încumetat să tăiaţi porcul, poate n-ar strica să ştiţi că, în credinţa populară, diferite organe sau părţi din carnea porcului tăiat erau utilizate drept remedii în tratarea unor boli ale oamenilor sau chiar ale animalelor.
Nu există limite atunci când vine vorba despre imaginaţia credinţelor şi tradiţiilor noastre populare referitoare la tăierea porcului: în unele zone ale ţării se crede că orice copil care face pişu în pat se poate vindeca de această “slăbiciune” mâncând o bucăţică din coada porcului tăiat de Ignat.
Bătrânii satelor româneşti sunt convinşi, de asemenea, că untura obţinută din tăierea unui porc negru este foarte bună pentru sănătatea oilor.
O bucată din untura de porc negru era dusă la biserică de Bobotează, pentru a fi sfinţită şi pentru a se unge cu ea, mai târziu, toţi cei care aveau dureri de picioare sau cei care sufereau de junghiuri.
Sângele porcului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai. Pentru copiii care erau deochiaţi, gospodinele aveau un alt remediu: îi afumau cu părul porcului sacrificat de Ignat. Gospodarii mai credeau că pot cunoaşte dacă în viitor nevestele lor vor naşte fete sau băieţi, după cum se arată o bucată de carne aşezată în osânză.
Dacă în inima porcului se găseşte mult sânge închegat este semn clar că stăpânul porcului va avea noroc de mulţi bani.
Splina porcului este şi ea cea care dezvăluie durata şi felul iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă, dacă este subţire, arată că va fi iarnă săracă în omăt, iar anul nou nu va fi deloc îmbelşugat – mai scrie Adrian Cocoşilă pe www.crestinortodox.ro.