Pretul carnii de miel va depasi in acest an 20 de lei kilogramul in magazine, iar costul mieilor comercializati pentru sarbatorile de Paste va fi cu 15% mai mare decat in 2009.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estimeaza ca, in 2010, carnea de miel in viu la crescatori va avea un pret intre opt si zece lei/kg, fata de sapte – noua lei/kg anul trecut, in timp ce carnea de miel in carcasa, la poarta abatorului (fara TVA), se va situa intre 16-20 lei/kg, comparativ cu 14-18 lei/kg in 2009.
Cu alte cuvinte, cumparat direct de la crescatori, un kilogram de carne de miel va costa aproximativ 10 lei . In magazin, kilogramul de carne de miel va sari peste 20 de lei, dat fiind faptul ca vanzatorii vor fi nevoiti sa importe o mare parte din cantitatea de carne pe care vor s-o scoata la vanzare. Informatiile au fost confirmate si de seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, Ioan Bogolin.
El a mai precizat ca in judetul nostru nu exista probleme legate de furnizarea acestor produse. Asta deoarece doar in satele de pe Valea Sieului pot fi comercializati, la aceasta data, circa 20.000 de miei a cate 15 kilograme fiecare, ceea ce acopera aproape tot necesarul judetului.
Anual, de Paste, bistritenii sacrifica intre 25.000 si 30.000 de miei. Potrivit statisticilor, in tarile Uniunii Europene preturile la carnea de miel/ied in carcasa sunt cuprinse in aceasta perioada intre 19,1 lei/kg si 25,3 lei/kg, cu mici diferente de la o tara la alta.