Magazinele au deja la vânzare carne de miel însă prețul, care ajunge la 30 de lei/kilogram, îi ține la distanță pe cumpărători. În piață mieii vor apărea abia la finalul săptămânii însă comercianții nu sunt prea încrezători că vor avea vânzări bune.
În fiecare an bistrițenii cumpără din ce în ce mai puțini miei. Criza își spune cuvântul și mulți renunță la mielul de pe masa de Paște. În magazine prețurile au crescut față de anul trecut cu 2 - 3 lei iar cei care își doresc să respecte tradiția așteaptă deschiderea punctului de sacrificare al mieilor ce va fi amenajat de municipalitate pe strada Tărpiului.
Dacă în 2012 bistrițenii au cumpărat din piețe peste 3000 de miei, anul trecut numărul acestora a scăzut la jumătate iar perspectivele pentru acest an sunt la fel de sumbre...
„Nu știu ce voi face... Aș vrea puțină carne de miel pe masa de Paște dar în magazin e 29 de lei kilogramul și mieii sunt cam mici, așa că îs numai oase. Oricum mi se pare foarte mult să dau atâția bani pe miel... Aștept să se deschidă piața și o să merg să văd dacă îmi vând numai un picior... Nu îmi permit mai mult” povestește supărată o bătrânică care tocmai ieșise dintr-un magazin de carne.
Nici crescătorii de ovine nu au aștepări prea mari când e vorba de piețele de miei autohtone. „Am avut anul acesta 150 de miei de vânzare. Spre deosebire de alți ani, când dădeam la export numai jumătate, acuma am ținut 10 miei pentru familie și prieteni în rest am dat totul la export. E mai avantajos și mai puțină bătaie de cap. Oamenii nu mai au bani și nu mai cumpără miei ca în alți ani. Decât să stau ore în șir în piață să vând un miel, mai bine l-am dat la export cu 10 lei kilogramul. Mașina a venit, i-a luat de acasă, mi-au fost plătiți...” povestește un tânăr fermier.
Până acum oierii bistrițeni au exportat peste 20.000 de miei, jumătate dintre aceștia ajungând în Italia.
La Bistrița, punctul de sacrificare al mieilor, care va fi amenajat în piaţa situată pe strada Tărpiului, va funcţiona în perioada 17 – 19 aprilie.