Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  71 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Care este adevărul din spatele golirii Lacului Colibița? Cum încearcă Administrația Someș-Tisa să arunce pisica moartă în curtea presei

10/12/2015 12:17:42 Bianca SARA  
Într-un comunicat de presă, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa dezminte ce anunța presa locală și națională în ultima vreme: faptul că Lacul Colibița va fi golit. Culmea este faptul că instituția omite să precizeze că a avut intenția să golească lacul, doar că între timp APM-ul nu a dat aviz, pe motiv că poluarea ar fi prea mare.

În data de 3 noiembrie, Bistrițeanul.ro anunța faptul că Lacul Colibița urmează a fi golit. Operațiunea urma să fie parte a unor lucrări de reabilitare a instalațiilor și a cuvelor din lac. Această operațiune urma să fie prima de acest gen de care avea parte barajul amenajat în perioada comunistă. (Articolul în cauză poate fi citit aici: http://www.bistriteanul.ro/misterele-lacului-colibita-elucidate-barajul-va-fi-golit-in-totalitate-pentru-reabilitare-1446534714167.html )

Pentru documentarea acestui articol, reporterii Bistrițeanul.ro s-au bazat pe o decizie depusă de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa la Agenția Pentru Protecția Mediului. Cu alte cuvinte, instituția cerea aviz de mediu pentru lucrările în cauză.

Documentul, care se întinde pe 7 pagini și a fost datat în 2 noiembrie, cu doar o zi înainte ca Bistrițeanul.ro să facă publice aceste informații, specifică clar că golirea barajului face parte din lucrări și mai mult, face cunoscută și perioada în care ar urma să se desfășoare aceste operațiuni:

„Pentru executarea lucrărilor menționate este necesară golirea totală a acumulării Colibița (sub cotă priză turn aducțiune/golire de fund- 732 mdM) (...) Golirea totală se preconizează că se va face în 3-5 luni, respectiv în perioada noiembrie – martie. După golirea acumulării se estimează că lucrările de mărire a gradului de siguranță a barajului vor dura 150-180 zile. Durata de reumplere a acumulării va depinde de mărimea debitului afluent pe râul Bistrița Ardeleană”.

În ciuda acestui aviz de mediu, au circulat încă de atunci zvonuri despre interesele mari care ar urma să împiedice golirea totală a Lacului Colibița. Și despre asta Bistrițeanul.ro a scris aici: http://www.bistriteanul.ro/zvonoteca-colibita-se-goleste-cand-se-gasesc-destui-sa-tina-vilele-sa-no-ia-la-vale-1448661742358.html

Golirea lacului ar polua prea tare, spune APM

Golirea totală a lacului a fost până la urmă împiedicată, chiar oficial. Agenția pentru Protecția Mediului a ajuns la concluzia că „proiectul ar putea avea efecte semnificative asupra mediului, deoarece:

  • Prevede lucrări de complexitate mare și cu arie de dispersie mare, ceea ce presupune trafic auto suplimentar (inclusiv trafic greu), cantități mari de deșeuri (inclusiv material de decolmatări, pământ din săpături ș.a), emisii de praf din traficul auto și din manevrarea materialelor, emisii rezultate de la prepararea anumitor materiale (betoane de ciment, asfaltice ș.a), emisii de compuși organizi volatili rezultate din stocarea/descărcarea/distribuirea carburanților și combustibililor.
  • Traseul străbate zone afectate de fenomene de instabilitate și terenuri inundabile.
  • Traseul străbate zone de locuințe.
  • Lucrările propuse vor determina variații mari ale debitelor de apă și ale presiunii hidrostatice în albia râurilor Bistrița Ardeleană și Bîrgău.
  • Acumularea Colibița asigură rezerva de apă brută necesară alimentării cu apă potabilă a localităților din aval, de-a lungul râului Bistrița Ardeleană, până la confluența cu râul Șieu precum și asigurarea unui debit de diluție constant.
  • Golirea lacului Colibița va afecta activitatea turistică în zonă.
  • Pentru realizarea proiectului este necesară defrișarea unei suprafețe mari de pădure: 31.500 .
  • Se utilizează materiale/substanțe și rezultă deșeuri care pot să inducă risc de accidente.
  • Efectele negative asupra ecosistemelor terestre și acvatice pot fi semnificative și de lungă durată.

Când calculele de acasă nu se potrivesc cu cele de la piață...de vină e presa!

La o lună de la publicarea articolului pe Bistrițeanul.ro și în restul presei locale, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa vine cu un comunicat de presă, în care spune doar jumătate de adevăr, încercând să arunce pisica moartă în curtea presei, care... „dezinformează”.

Nu se spune nimic despre faptul că există documente oficiale care susțin ipoteza că au vrut să efectueze aceste lucrări și nici despre faptul că APM a ajuns la concluzia că aceste lucrări nu pot fi realizate întrucât poluează și afectează „activitatea turistică din zonă”.

 „Având în vedere informațiile vehiculate prin intermediul mass-media privind lucrările de la barajul Colibița, care ar implica golirea lacului de acumulare, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face următoarele precizări:

La nivelul instituției noastre se află în stadiu de realizare studii privind mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud.

Lucrările studiate ar urma să vizeze două componente principale:

-Lucrări de punere în siguranță a barajului Colibița, care vor conține ansamblul lucrărilor de reabilitare a construcțiilor și a echipamentelor existente;

-Lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor, prin amenajarea râului Bistrița, până la confluența cu râul Șieu și a văii Bârgăului;

Pentru perioada imediat următoare, respectiv anii 2016-2018, nu există în programul investițional al instituției noastre implementarea unui proiect care să vizeze barajul și acumularea Colibița”, se arată într-un comunicat de presă remis de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Rămâne întrebarea: dacă în perioada imediat următoare nu există în programul investițional al instituției implementarea unui asemenea proiect, de ce instituția a cerut aviz de mediu cu doar o lună înainte de a afirma asta? Care sunt interesele care opresc sau amână de fiecare dată intervențiile la baraj? Din comunicatul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa înțelegem că s-a renunțat doar la golire, nu și la reparații. Ceea ce se și zvonea de altfel, că la etapa de „golire” se lucra intens să fie... sărită.

4275 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro