Pentru a doua zi consecutiv, cardul de sănătate nu poate fi utilizat de medici, farmaciști și pacienți pentru a beneficia de serviciile medicale de care au nevoie. Sute de bolnavi așteaptă pe holurile medicilor de familie deblocarea sistemului național de sănătate.
Ieri după-amiază, printr-un comunicat remis presei, Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunța că „din cauza unor probleme tehnice de comunicație între unele componente ale sistemului informatic” cardul național de asigurări de sănătate nu funcționează începând cu ora 10:00, fără a anunța însă când s-ar putea rezolva problema.
În această dimineață, sistemul este în continuare nefuncțional, sute de oameni venind din nou la cabinetele medicilor pentru a-și lua rețetele de care au nevoie.
„Până la anunțul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a servicilor medicale, prescrierii rețetelor și eliberării medicamentelor vor fi efectuate în modul offline”, se arată în comunicatul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Medicii, dar și pacienții se plâng deopotrivă că sistemul, care nu funcționează încă de ieri, îi pune în imposibilitatea de a-și face meseria și respectiv, de a se trata și beneficia de statutul de asigurat.
„Înregistrările în sistem ale servicilor operate se pot încărca în calculator în trei zile de la data prestării serviciului, însă nu aceasta este problema, ci faptul că pacientul nu poate primi de la farmacie medicamentele de care are nevoie, întrucât operațiile sunt făcute offline, iar farmaciștii nu văd nici ei rețeta pe care am eliberat-o noi și nu pot elibera, la rândul lor, medicamentele către pacient. Sistemul nu a funcționat nici ieri și nu merge nici astăzi. Nu avem nicio informație legată de momentul în care problema ar putea fi rezolvată. Oamenii stau și aștepată și nu știm ce să le spunem”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro unul dintre medicii de familie.
La rândul lor, pacienții sunt nemulțumiți de desele blocări ale sistemului și de faptul că sunt nevoiți să facă mai multe drumuri la medic pentru a-și putea lua, în cele din urmă, medicamentele de care au nevoie.