Cea de a doua ediţie a Caravanei Tineretului 2013 în judeţul Bistriţa-Năsăud a avut loc în perioada 12-18 august, fiind organizată de UDTM BN în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Caravana Tineretului organizată de Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistriţa a staţionat în Tonciu, Reteag, Braniştea, Malin, Matei, Bretea şi Sărata. Scopul proiectului a fost de a promova cultura si tradiţiile maghiare, prin organizarea caravanei tineretului în acele localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale este scăzut.
Unele din aceste localităţi sunt destul de izolate, păstrând tradiţii populare autentice, ascund monumente istorice, care pentru participanţi sunt încă necunoscute. Vizitarea şi cunoaşterea acestor perle era un alt scop al acestui proiect.
Prima zi a Caravanei a avut loc în Tonciu unde cei 27 de tineri au avut ocazia să viziteze Biserica reformată cu tavan casetat din Tonciu, şi au ascultat un scurt istoric despre satul aflat la aproximativ 21 km de Bistriţa, cu ajutorul părintelui reformat Ledán István şi preşedintele UDMR local, Szilágyi Ilona. La ora 12 a început Acţiunea în folosul comunităţii, când tinerii au făcut curat în locurile marcate de către organizatorii locali. După care a avut loc o compeţiţie sportivă amicală între UDTM B-N şi cei din Tonciu.
Programul a început la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii şi tinerii localnici, maghiari, români sau de etnie rromă. De workshopuri s-au ocupat coordonatorii, pe parcursul întregii săptămâni: învăţarea de cântece-, jocuri- şi dansuri populare, elemente de bază pentru împletirea de papură, obiecte din mărgele, origami, desen, colorat, vopsirea pietrelor, papuşă din mărgele, lalea din hârtie creponată, pălăria caravanei, emblema caravanei.
După terminarea workshopurilor a început programul cultural. Au dansat tinerii membrii ai ansamblului folcloric „Vadrózsa” din Bistriţa, urmaţi de un spectacol susţinut de trupa de teatru UDTM BN, Ludas Matyi şi gâsca acestuia – povestea clasică a lui Fazekas Mihály este întreţesută cu obiceiuri şi tradiţii populare, evidenţiate cu dansuri şi muzică populară. Spectatorii au avut parte de o serie de dansuri de societate, categoria dansuri de salon.
Tinerii au prezentat valsul ca un dans cu ritm liniştit, care arată armonia dintre bărbat şi femeie. Au urcat pe scenă şi copii din Tonciu cu o producţie acompaniată de flaut, urmaţi de trupa de umor format din Móriczi Szabolcs şi Székely Albert, cu ajutorul cărora oamenii au părăsit locaţia cu zâmbetul pe buze. Ziua s-a încheiat cu o petrecere care s-a întins până în zori susţinută de formaţia Dupla D, care au creat o atmosferă pe placul tuturor.
Marţi tinerii de la UDTM BN au ajuns în Reteag unde au fost aşteptaţi de preotul paroh Bányai Csaba, preşedintele UDMR local Antal János, consilierii UDMR Füstös Attila şi Daróczi Gábor şi fostul preşedinte al organizaţiei judeţene UDMR B-N, Kocsis András. După scurtul istoric tinerii şi-au început programul cu workshopuri pentru copii, respectiv programul cultural de la ora 18:00, dansuri populare şi de societate, piesa de teatru Ludas Matyi şi gâsca, şi spectacolul de umor. Ziua s-a încheiat cu un bal în aer liber susţinut de formaţia Dupla D.
Traseul Caravanei a continuat la Braniştea unde tinerii împreună cu primarul comunei Braniştea, Martonos Tamás, preşedintele UDMR local Budai Dániel, soţia acestuia Budai Hajnal, consilierul local Köő Zsolt şi soţia acestuia Köő Margareta, şi preotul reformat Jakab József Dániel, au petrecut cu localnicii o zi colorată la Braniştea. După scurtul istoric a urmat o competiţie sportivă amicală, şi au început workshopurile, programul cultural, unde pe lângă producţiile oferite de organizatori cei prezenţi au avut parte de un spectacol cu dansuri populare locale.
Seara a fost încheiată cu o petrecere în compania băieţiilor de la Dupla D. Caravana şi-a continuat traseul la Malin, unde au fost aşteptaţi de preşedintele UDMR local Debreczeni László şi preotul reformat Bocskai László Ferenc. De la ora 11 tinerii împreună cu localnicii au avut parte de un scurt istoric despre Malin, după care a început acţiunea caritabilă în folosul comunităţii, urmată de competiţia sportivă amicală. Workshopurile pentru copii şi tineri au început de la ora 16, urmate de programul cultural: dansuri populare susţinute de ansamblul folcloric „Vadrózsa” din Bistriţa, piesa de teatru Ludas Matyi şi gâsca lui, dansuri de societate, dansuri populare susţinute de ansamblul folcloric „Almavirág” şi piesele de umor, ziua fiind încheiată cu o petrecere grandioasă alături de formaţia Dupla D.
A cincea zi Caravana a staţionat la Matei unde au fost primiţi de către preotul reformat Juhos János, preşedintele UDMR local Kotfász Ilona şi consilierul UDMR Kotfász Tibor. Kotfász Ilona împreună cu preotul reformat au prezentat istoria, obiceiurile satului, după care a avut loc competiţia sportivă.
De la ora 16:00 un număr de 103 copii au asistat la workshopuri, după care a început programul cultural, împreună cu formaţia „Kék nefelejts”. O zi plină a fost încheiată pe măsură alături de trupa Dupla D. Sâmbătă programul a continuat la Bretea printr-un scurt istoric prezentat de preotul reformat Molnár Helén şi preşedintele UDMR local, viceprimarul Rémán György şi soţia acestuia Rémán Erzsébet.
După competiţia sportivă a început programul zilnic, ziua fiind încheiată pe măsură cu formaţia Lótusz. Ultima zi Caravana Tineretului a staţionat la Sărata, aşteptaţi de preotul reformat Bocz Gábor şi Gönczel Enikő. Tinerii au asistat la slujba reformată, după care au început programul cu workshopuri pentru tineri şi programa culturală. Ultima zi a caravanei a fost încheiată de un chef incendiar susţinut de trupa Dupla D.
UDMR BN