Muşcătura de căpuşă, chiar dacă nu este dureroasă, poate fi periculoasă. Cei care sunt muşcaţi trebuie să se prezinte la medic pentru a fi trataţi şi pentru a scăpa de parazitul purtător de boli.
„Cei care merg la grătare ori stau pe iarbă sau în alte locuri de unde pot intra în contact cu căpuşele, sunt sfătuiţi ca după ce ajung acasă să schimbe hainele cu care au fost îmbrăcaţi şi să le spele. De asemenea, imediat după trebuie să îşi examineze corpul cu atenţie, iar dacă văd cu au fost înţepaţi de căpuşe este recomandat să se prezine la medic”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri.
În acest week-end la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean s-au prezentat cinci persoane înţepate de căpuşe.
„Este recomandat să se prezinte la medic, cel mai bine ar fi să meargă la Secţia de Infecţioase, nu la UPU pentru că acolo sunt urgenţe grave care sunt tratate. Nu trebuie să sune la 112 pentru a cere ambulanţă, nu este o urgenţă atât de majoră, şi în plus fiecare solicitare implică nişte costuri. Nu este recomandat să se folosească metodele băbeşti pentru extragere pentru că pot apăra infecţii şi alte probleme. Cei care aleg totuşi să scape de căpuşe fără să se prezinte la medic trebuie să fie foarte atenţi si să prindă căpuşa cu o pensetă de cap, nu de corp, pentru că riscă să o rupă şi capul să rămână sub piele”, a mai precizat dr. Doina Petri.
În plus, este recomandat ca timp de două săptămâni orice persoană care a fost muşcată de o căpuşă să fie ţinută sub supravegherea medicului de familie, evitându-se astfel eventualele infecţii cum este cea cu boala Lyme, o afecţiune extrem de periculoasă.