Guvernul Cioloș a adoptat ieri o ordonanță de urgență prin care se schimbă total regulile în ceea ce îi privește pe managerii de spitale. În curând se încheie mandatul lui Mircea Gelu Buta, iar cei care vor să îi ia locul trebuie să știe ce îi așteaptă: operații doar după ora 16 și susținerea examenului în fața oamenilor.
În anul 2013, Mircea Gelu Buta a fost repus în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru ultima dată. În curând, renumitul manager va trebui să fie înlocuit pentru că împlinește vârsta de pensionare. Concursul trebuie să se desfășoare în următoarele luni, iar candidații care aspiră la conducerea spitalului trebuie să știe că regulile s-au schimbat.
Ieri, guvernul Cioloș a adoptat o ordonanță de urgență prin care s-au stabilit criterii diferite de cele anterioare, în ceea ce privește atât concursul pentru postul de manager, cât și statutul celor care vor fi puși în funcție.
În primul rând, prezentarea proiectului de management cere transparență, în sensul că proiectul va fi susținut în fața comunității locale și a medicilor. Mai mult, managerilor le este interzisă orice funcție de conducere în partide politice. O noutate este aceea că un manager de spital nu trebuie să fie medic, tocmai ca el să se poată concentra mai mult pe tot ceea ce ține de administrație și coordonare.
Dacă totuși sunt medici, managerii trebuie să știe că pot face intervenții abia după ora 16, când li se încheie programul normal în care trebuie să desfășoare strict activități manageriale.
Nu în ultimul rând, rudele managerilor de spitale nu pot să dețină o funcție de conducere în cadrul unității spitalicești, a serviciului de ambulanță sau în cadrul unei firme care are legături cu spitalul respectiv. Această măsură se referă la rudele până la gradul IV și prin ea se încearcă stoparea conflictului de interese.