Campusul de la Liviu Rebreanu nu mai are banii necesari pentru a continua lucrarile. Pana cand Guvernul nu va aloca fondurile necesare, lucrarea va ramane in stand-by.
In 2008, campusul Liviu Rebreanu a intrat intr-un program guvernamental de reabilitare. Dupa ce a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, cladirea si tot ce apartine de ea a fost data inapoi municipalitatii, spre folosinta. Deoarece era proprietate privata nu se puteau accesa fondurile europene iar accesarea unui fond guvernamental era singura solutie la vremea respectiva. S-a accesat asadar un fond guvernamental pentru reabilitarea intregului campus: cladirea principala, corpul B, cantina, internatul, corpul C, sala de sport si curtea.
Banii primiti de la Guvern au fost folositi pentru efectuarea studiilor si pentru proiectarea lucrarilor. Astfel ca dupa ce s-au efectuat toate studiile si s-au finalizat lucrarile de proiectare si dupa ce s-a castigat licitatia de catre S.C. Mis Group SRL Anies si SC Taurus SRL Crainimat pentru construirea campusului in 2009 nu mai erau bani pentru inceperea lucrarilor.
"Aveam sume mici repartizate de la Guvern. Atunci am facut o sesizare la Consilul Local si am avut o sustinere totala din partea consilierilor si a Primariei municipiului Bistrita si am primit astfel bani incat sa incepem lucrarile la una dintre cladiri. Am inceput un imobil nou, care este un corp de cladire cu 20 de sali de clasa pentru ciclul primar. Lucrarile au inceput asadar cu bani de la Consiliul Local. S-au alocat pana in prezent 16, 3 miliarde lei vechi de la Consiliu si am mai primit de la Guvern inca doua miliarde. Acesti bani sunt insa foarte putini comparativ cu valoarea lucrarii. Cu acesti bani am finalizat partea de lucrare prevazuta in contract pentru a fi gata pana la finele anului 2010 si anume: cladirea este ridicata, acoperita, compartimentata si inchisa cu geamuri" a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Colegiului National Liviu Rebreanu, profesor Constantin Rus.
Pentru a continua lucrarile insa este nevoie de mai multe fonduri din partea Guvernului. Noua cladire trebuie sa fie finalizata cat mai repede pentru ca elevii sa se poata muta acolo, astfel incat, daca vor exista fonduri sa se poata incepe si reabilitarea cladirii principale, care este in stare de degradare.
"Urmatoarea etapa depinde foarte mult de primirea fondurilor. Eu sper ca guvernantii sa inteleaga ca acest campus si cladirea in care ne gasim este veche de 100 de ani si ne-a fost data de Biserica Evanghlica spre folosinta pentru o perioada de 99 de ani cu conditia de a o reabilita deoarece este intr-o stare de degradare. Cel mai important lucru este insa sa terminam lucrarile la noul corp pentru a ne putea muta acolo si pentru a putea incepe reabilitarea cladirii principale. Ramane sa asteptam banii de la Guvern pentru a continua lucrarile. Urgentarea lucrarilor se poate face doar prin bunavointa guvernantilor si prin buna intelegere a situatiei actuale a campusului" a mai adaugat directorul colegiului, Constantin Rus.
Desi licitatia de constructie a fost castigate la 8 milioane de euro, lucrarile vor ramane in stand-by pana cand vor fi fonduri necesare pentru terminarea constructiei noi si inceperea reabilitarii corpului principal.
Pe pancarda amplasata langa campus scrie ca lucrarile se vor finaliza pana in mai 2013 insa totul depinde de fondurile guvernamentale.
Alaturi de profesori si elevii spera sa se inceapa lucrarile de reabilitare a cladirii principale cat mai repede deoarece sunt pereti si tavane crapate si se tem ca acestea vor cadea cat de curand pe ei.
In momentul de fata, la Colegiul National Liviu Rebreanu invata 1468 de elevi, de la clasa I pana la clasa a XII-a.