Poliţia a desfăşurat astăzi o campanie de informare a şoferilor cu privire la riscurile ce le implică şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice.
Mai multe echipeje ale Poliţiei Rutiere au participat astăzi la o acţiune de informare a şoferilor, în baza ,,Campaniei de prevenire a accidentelor rutiere în rândul persoanelor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice”.
Şoferii opriţi au fost informaţi de agenţi cu privire la riscurile ce le implică condusul sub influenţa băuturilor alcoolice, primind şi pliante cu aceste informaţii.
Şofatul în stare de ebrietate este una dintre principalele cauze în producerea accidentelor rutiere, arată statisticile Politiei Rutiere, aceasta fiind cauza pentru aproximativ 11 % din accidentele grave. Depistarea unei valori de la 0,01până la 0,80 g/l alcool pur în sânge se sancţionează cu amendă contravenţională şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioada de 90 de zile. Dacă valoarea depistată depăşeşte 0,80 g/l alcool pur în sânge, şoferului i se întocmeşte dosar penal şi i se ridică permisul de conducere, cu propunere de anulare.
Conform site-ului circulatiarutiera.ro, în Italia, pentru depăşirea limitei maxime de alcool în sânge admise, de 0,5 grame la mie, şoferul poate ajunge în arest, iar maşina îi poate fi confiscată În Germania, şofatul în stare de ebrietate poate atrage după sine interdicţia de a mai conduce pe teritoriul acestui stat. Orice depăşire a concentraţiei de alcool permise, de 0,49 grame la mie, se acnţionează cu amendă de 125 de euro. În Marea Britanie, şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice se sancţionează cu amenzi mari, de 5.000 de lire sterline, plus suspendarea permisului pentru 6 -12 luni, gradul de alcoolemie permis prin lege fiind de 0,8 grame la mie.