A fost inițial tolerat, hulit, apoi acceptat, cu un statut controversat, uneori rău famat, a fost profesor, inventator, om de afaceri sau de artă, inginer sau politician. Unii săraci, alții extrem de bogați, alții trăind la limita subzistenței. Sașii – într-o conferință extraordinară cu Anca Berendea și Gunter Klein.
O conferința deosebită, referitoare la contribuția sașilor transilvăneni la dezvoltarea economică, socială și culturală a județului a fost prezentată astăzi la Centrul German din Bistrița, de prof. drd. Anca Berendea și istoricul Gunter Klein.
Meșteșugarul, maestrul, ucenicul, calfa, capul gospodăriei, comerciantul, antreprenorul, managerul, politicianul, industriașul, micul întreprinzător – toți au fost prezentați pe scurt în lucrarea Ancăi Berendea, cu problemele și realizările, obstacolele, grijile și beneficiile fiecărui tip pe viață pe care au dus-o.
„Meșteșugarii sași au fost concomitent tați cu responsabilitățile ce derivă din acest statut, profesori, inventatori, oameni de afaceri, uneori oameni de artă și / sau de cultură, manageri, ingineri, politicieni, trebuind să treacă în permanență de la un statut la altul pentru a-și îndeplini nenumăratele funcții și responsabilități.
Unii au fost săraci, alții au fost extrem de bogați, unii au trăit la limita subzistenței pe când alții dispuneau de averi, care chiar și pentru perioada noastră erau colosale, unii erau mai abili, alții mai puțin înzestrați, însă toți au făcut ca această mașinărie, breasla, să fie funcțională ca și instituție, pe teritoriul Transilvaniei aproape 800 de ani...
Meșteșugarul sas a fost inițial tolerat, uneori hulit, apoi acceptat, a fost – daca averea i-a permis – cetățean, dacă nu, doar locuitor al cetății, fără nici un drept, membru în sfatul orașului sau chiar jude. Această plurivalență ocupațională i-a conferit de-a lungul timpului un statut controversat, de la rău famat, la imaginea idilică pe care o găsim în literatură, dar care nu-i dă neapărat imaginea unui comportament tipic orășenesc...” a mai precizat prof. drd. Anca Berendea, pomenind și de mentalitatea săsească a muncii care a avut o puternică influență în Transilvania inclusiv asupra populației de etnie română, chiar dacă aceasta nu a avut nici un fel de drepturi.
„Spiritul săsesc de disciplină și rigoare a muncii se regăsește în Transilvania în mentalul colectiv, exprimat verbal în expresii de genul a munci nemțește sau lucru nemțesc, care implică întotdeauna calitate, rigurozitate și punctualitate...” a încheiat prof. drd. Anca Berendea, în timp ce istoricul Gunter Klein a tratat în lucrarea sa studiile lui Nicolae Iorga referitoare la sașii din Bistrița.
Gunter Klein nu a venit cu mâna goală la inaugurarea Centrului German: istoricul a donat două cărți referitoare la sașii bistrițeni pentru viitoarea bibliotecă ce va fi amenajată aici și s-a oferit să facă tot posibilul ca aceste volume să se înmulțească și cu alte cărți extrem de prețioase.
Evenimentele desfășurate azi la Centrul German s-au încheiat cu o scurtă binecuvântare ecumenică susținută de reprezentanții cultelor din oraș și cu vernisajul expoziției Norbert Thomae – prezentată de istoricul Corneliu Gaiu – despre care ați mai citit în Bistrițeanul.ro: Primul artist profesionist al Bistriței – într-o expoziție extraordinară, la Muzeul Județean!