Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  70 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Calitate, rigurozitate, punctualitate... Cât i-a ajutat pe bistrițeni mentalitatea săsească? (VIDEO)

24/01/2015 15:53:26 Ioana BRADEA  
A fost inițial tolerat, hulit, apoi acceptat, cu un statut controversat, uneori rău famat, a fost profesor, inventator, om de afaceri sau de artă, inginer sau politician. Unii săraci, alții extrem de bogați, alții trăind la limita subzistenței. Sașii – într-o conferință extraordinară cu Anca Berendea și Gunter Klein.

O conferința deosebită, referitoare la contribuția sașilor transilvăneni la dezvoltarea economică, socială și culturală a județului a fost prezentată astăzi la Centrul German din Bistrița, de prof. drd. Anca Berendea și istoricul Gunter Klein.

Meșteșugarul, maestrul, ucenicul, calfa, capul gospodăriei, comerciantul, antreprenorul, managerul, politicianul, industriașul, micul întreprinzător – toți au fost prezentați pe scurt în lucrarea Ancăi Berendea, cu problemele și realizările, obstacolele, grijile și beneficiile fiecărui tip pe viață pe care au dus-o.

Meșteșugarii sași au fost concomitent tați cu responsabilitățile ce derivă din acest statut, profesori, inventatori, oameni de afaceri, uneori oameni de artă și / sau de cultură, manageri, ingineri, politicieni, trebuind să treacă în permanență de la un statut la altul pentru a-și îndeplini nenumăratele funcții și responsabilități.

Unii au fost săraci, alții au fost extrem de bogați, unii au trăit la limita subzistenței pe când alții dispuneau de averi, care chiar și pentru perioada noastră erau colosale, unii erau mai abili, alții mai puțin înzestrați, însă toți au făcut ca această mașinărie, breasla, să fie funcțională ca și instituție, pe teritoriul Transilvaniei aproape 800 de ani...

Meșteșugarul sas a fost inițial tolerat, uneori hulit, apoi acceptat, a fost – daca averea i-a permis – cetățean, dacă nu, doar locuitor al cetății, fără nici un drept, membru în sfatul orașului sau chiar jude. Această plurivalență ocupațională i-a conferit de-a lungul timpului un statut controversat, de la rău famat, la imaginea idilică pe care o găsim în literatură, dar care nu-i dă neapărat imaginea unui comportament tipic orășenesc...” a mai precizat prof. drd. Anca Berendea, pomenind și de mentalitatea săsească a muncii care a avut o puternică influență în Transilvania inclusiv asupra populației de etnie română, chiar dacă aceasta nu a avut nici un fel de drepturi.

Spiritul săsesc de disciplină și rigoare a muncii se regăsește în Transilvania în mentalul colectiv, exprimat verbal în expresii de genul a munci nemțește sau lucru nemțesc, care implică întotdeauna calitate, rigurozitate și punctualitate...” a încheiat prof. drd. Anca Berendea, în timp ce istoricul Gunter Klein a tratat în lucrarea sa studiile lui Nicolae Iorga referitoare la sașii din Bistrița.

Gunter Klein nu a venit cu mâna goală la inaugurarea Centrului German: istoricul a donat două cărți referitoare la sașii bistrițeni pentru viitoarea bibliotecă ce va fi amenajată aici și s-a oferit să facă tot posibilul ca aceste volume să se înmulțească și cu alte cărți extrem de prețioase.

Evenimentele desfășurate azi la Centrul German s-au încheiat cu o scurtă binecuvântare ecumenică susținută de reprezentanții cultelor din oraș și cu vernisajul expoziției Norbert Thomae – prezentată de istoricul Corneliu Gaiu – despre care ați mai citit în Bistrițeanul.ro: Primul artist profesionist al Bistriței – într-o expoziție extraordinară, la Muzeul Județean!

3443 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro