Acesta este un proiect finanţat prin Fondul European Social şi implementat de Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş Dej în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Managerială Cluj-Napoca.
"Calificare şi antreprenoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență" se încadrează în axa prioritară nr.5 ”Susţinerea măsurilor active de promovare”, Domeniul major de intervenţie 5.2 ”Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă” iar valoarea nerambursabilă finanţată este de 2.009.958 de lei - durata de implementare fiind de 18 luni.
Obiectivul general al acestui proiect este îmbunătățirea calității resurselor umane din judetele Cluj și Bistrița-Năsăud. Se doreşte acest lucru pentru creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă preponderent feminine, asta urmând a se realiza prin înființarea de afaceri locale în mediul rural.
"Prin realizarea acestui proiect, vom putea contribui la atragerea și menținerea a cât mai multor persoane pe piața locală a muncii și implicit la creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă în special pentru locuitorii ocupați în agricultura de subzistență", transmit cei care se ocupă de proiect.
Proiectul prevede ca 480 de persoane din domeniul agriculturii de subzistenţă să participe la activități de informare și consiliere prin care să fie sprijinite să își identifice nevoile de formare adecvate în vederea ocupării unui loc de muncă.
De asemenea vor fi şi persoane care vor participa la programe adecvate de formare profesională. În urma acestor cursuri acestea vor avea calificări în domenii precum: lucrător în alimentația publică, frizerie, coafură, îngrijitori la domiciliu, confecționer-asamblor articole din textile, barman, lucrător cablaje auto, lucrător finisor în construcții, cursuri de utilizare a calculatorului sau competențe antreprenoriale.