Un program inedit de reintegrare a deţinuţilor va fi demarat la Bistriţa. ROMBAT, producătorul bistriţean de baterii, a pus la dispoziţia “Centrului de reintegrare ONISIM” un teren de 3 hectare pentru a-i ajuta pe foştii deţinuţi să obţină calificare profesională în domeniul agricol.
“Foștii deținuți sunt oameni care nu doar că își doresc reintegrarea socială, însă vor să revină în câmpul muncii și să ducă un trai decent. Problema este că nu reușesc să obțină locuri de muncă și să se facă utili în societate, iar noi ne dorim să le oferim această oportunitate. Prin terenul pe care îl punem la dispoziție bistrițenilor, aceștia se vor putea califica profesional și vor putea avea o viață normală, așa cum merită”, a declarat Ioan Repede, Directorul General al ROMBAT.
Programul a pornit de la rezultatele îngrijorătoare ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care susţine că rata de recidivă este îngrijorătoare. Se estimează că între 60% și 80% din totalul populației carcerale din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar pe fondul acestor probleme.
Obiectivele parteneriatului dintre ROMBAT și Centrul ONISIM sunt:
-
Creșterea posibilităților de reintegrare în comunitate a persoanelor aflate anterior în detenție și a altor persoane aflate în situație de risc.
-
Informarea si conștientizarea populației generale asupra necesitații implicării comunității în viața persoanelor vulnerabile.
-
Crearea de locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile.
Programul se va desfăşura în două etape: primna etapă va fi cea a cursurilor, partea teoretică ce se va desfăşura în spațiile Centrului ONISIM, iar partea practică pe terenul pus la dispoziție de ROMBAT.
Programul a început în luna septembrie a acestui an, iar eţinuţii care au participat la activităţi au curățat terenul de buruieni, sălcii și tufe crescute în ultimii ani, apoi s-a curățat livada de meri de crengile uscate. La sfârșitul acestei luni vor fi smulse rădăcinile pomilor uscați cu un buldozer. De asemenea, s-a achiziționat necesarul de lemn și cherestea pentru amenajarea unor țarcuri pentru iepuri crescuți in conditii bio, urmând ca în această toamnă țarcurile să fie populate.
La finalul proiectului vor fi create 7 locuri de muncă (numărul acestora urmând să crească după ce vor fi accesate fonduri europene), iar un total de 50 de persoane vor obţine calificare profesională.
La finalul fiecărui stagiu de pregătire o parte din personalul format va ocupa locurile de muncă create, iar ceilalți vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă pe piața muncii din România.
Cifrele campaniei:
-
Crearea a 7 locuri de muncă (numărul acesta va crește în momentul accesării de fonduri europene)
-
Formarea profesională a 50 de persoane din grupurile dezavantajate
-
Informarea în domeniul CSR a peste 15.000 de persoane din România
-
Atragerea în parteneriat a peste 30 de companii și firme locale, naționale și din spațiul european
Mai multe informații despre activitățile Centrului ONISIM puteți găsi pe site-ul organizației: www.onisimbn.ro.