Gheorghe Bălăjan vrea eficiență energetică maximă pentru clădirile din subordinea primăriei. În acest sens, edilul s-a apucat să acceseze fonduri guvernamentale pentru încălzirea acestor clădiri cu apă termală din subteran.
Primăria Dumitra va fi prima din județ care se va folosi de apa termală din subteran pentru a încălzi clădirile instituțiilor. Gheorghe Bălăjan va folosi această metodă revoluționară rar întâlnită în România în prima fază pentru încălzirea sălii de sport din localitate, folosită de sute de copii lunar.
„Investiția ajunge la un milion de lei. Noi am cheltuit pe studii și am mai pus 11%, iar restul ar trebui să vină din fonduri guvernamentale, dacă ne aprobă. Fondurile se dau prin Casa Verde. Am înțeles că la nivel național sunt 65 de proiecte depuse de autoritățile locale care vor să-și încălzească clădirile cu apă termală”, explică Gheorghe Bălăjan.
Edilul speră ca răspunsul de la Guvern să vină cât mai repede, astfel încât în iarna anului 2017, sala de sport să fie încălzită exclusiv cu ajutorul apei din subteran.
Deși investiția e importantă, Gheorghe Bălăjan nu vrea să se oprească aici și intenționează anul viitor să facă proiecte pentru toate cele 15 clădiri care aparțin unor instituții publice, din comuna sa.
„Amortizarea este foarte rapidă, pentru că consumul este cu 70-75% mai mic decât în cazul încălzirii clasice, doar că investiția este destul de consistentă. Dacă nu m-aș baza pe aceste finanțări, din bugetul local n-aș avea șanse să fac așa ceva”, mai spune Bălăjan.
Deocamdată, din întreg județul, doar Primăria Dumitra s-a încumetat să își încerce norocul cu un asemenea proiect revoluţionar.
Energia geotermică face parte din clasa energiilor regenerabile și reprezintă căldura care provine din interiorul pământului. Aceasta se obține prin captarea apei fierbinți și a aburilor din zonele cu activitate vulcanică și tectonică sau a căldurii subpământene. Energia astfel obținută poate fi folosită pentru încălzirea locuinței, a apei, dar și pentru producerea curentului electric.