Bogdan Ivan vorbeşte cu mult drag despre vizita făcută în Ucraina, despre oamenii de acolo, cultura acestora, tradiţii, istorie, arhitectură, mâncare şi chiar ospitalitatea cu care îşi primesc vizitatorii. Compară Cernăuţi cu Viena însă este de părere că orăşelul din Ucraina este mult mai sofisticat.
'Îmi amintesc și acum, că prima ieșire din România a fost la vârsta de 17 ani în Ucraina, unde am fost invitat în comunitatea românească din Cernăuți, pentru a prezenta festivalul internațional de muzică ”Vise printre stele” în limba română", povesteşte Bogdan Ivan.
Tânărul îşi aminteşte cu dragoste de vizita făcută în Ucraina în urmă cu câţiva ani şi spune că a fost una dintre cele mai frumoase experinţe pe care le-a trăit. A rămas impresionat de frumseţea oraşului Cernăuţi şi de oamenii de acolo.
"Nu mă aşteptam să găsesc o clădire a operei care poate concura oricând cu Opera din Viena, un Teatru Național care atunci când îl vezi, pentru o clipă te gândești dacă nu ești cumva în Budapesta, sau o Catedrala Mitropolitană, care cu imensele turnuri aurii te duc cu gândul la o plimbare prin centrul Moscovei. Un oraș mai mare decât Cluj-Napoca, mult mai frumos ca Bucureștiul și care după spusele cunoscătorilor din alte țări, pe care i-am întâlnit acolo, este ca o soră mai mică, dar mult mai cochetă a Vienei", mai spune Bogdan Ivan.
Curăţenia impecabilă a străzilor, felul în care ucrainienii au avut grijă să îşi păstreze tradiţiile, să aibă grijă de istoria lor, să îşi conserve clădirile importante, sunt doar câteva dintre lucrurile despre care Bogdan spune că fac ca acea ţară să fie extrem de diferită de România.
Cât despre ucrainieni, tânărul a explicat că "sunt fericiți, senini, deschiși, nu sunt stresați de grija zilei de mâine, chiar dacă democrația de acolo nu este în cea mai bună forma, iar nivelul de trai mult sub al României".
A vizitat Teatrul Naţional din Cernăuţi, Catedrala Mitropolitană, unde o parte din slujbă este ţinută în limba română, Universitatea din Cernăuţi şi Grădinile Teatrului Naţional despre care îşi aminteşte că "au o alee asemănătoare cu cea din Hollywood, pe care sunt pavate stele ale marilor oameni din Ucraina, dar și multe alte locuri care, indiferent câte cuvinte meșteșugite aș rosti, nu pot cuprinde frumusețea lor...".
Când îl întrebi pe Bogdan de mâncarea de acolo, pentru că se declară un iubitor al gastronomiei şi a tot ceea ce e gustos şi nou, el explică "pâine neagră cu busuioc, cartofi copți în ulei cu mărar, cimbru și coliandru, și un fel de gordon bleu din carne de vită, cu brânză sărată, busuioc și mărar. Totodată, pot să spun că rar am mâncat mâncare mai bună ca în Ucraina. Arome naturale și puternice, diversitate foarte mare și pe deasupra, m-a impresionat că mâncarea fast-food de la ei chiar avea gust, și era net superioară preparatelor de la MacDonald’s sau KFC. Despre dulciuri, nicio aromă sintetică și aveau gust ”de casă”.
Experienţa trăită în Ucraina a fost o adevărată lecţie de viaţă pentru Bogdan Ivan care spune că a învăţat multe lucruri folositoare.
"Am rămas uimit că românii de acolo iubesc România mult mai mult decât poate o facem noi, limba română e ridicată la rang de sfințenie, iar România este văzută ca un Exod, cum văd unii români America sau Elveția. Visul oricărui tânăr de acolo este să vină în România pentru a învăța bine limba română și pentru ca mai apoi să rămână în țara noastră", povesteşte Bogdan.
Tânărul a mai vizitat în ultimii ani şi Chişinăul, sudul Ucrainei, Parlamentul European de la Bruxelles, oraşul Milano, Barcelona şi San Remo.
Cât despre dorinţele sale în ceea ce priveşte călătoriile pe care doreşte să le facă în viitor el a explicat că "mi-aș dori să vizitez Washington-ul cu Capitoliul și Casa Albă, Cetatea Kremlinului din Moscova, sa călătoresc măcar odată din Sankt Petesburg până în Beijing cu trenul Transsiberian. Sunt curios de modul un care se comportă oamenii în Hong Kong, dar și de cum aș percepe foarte organizata societate din Tokyo. Mi-aș dori să vad Africa de Sud, să vad dacă pot simți ce a simțit Nelson Mandela când vorbea cu oamenii săraci din satele africane. Mi-aș dori să văd toate aceste locuri, atât pentru frumusețea lor, dar mai ales pentru povestea locurilor și a oamenilor care trăiesc acolo".