Biologul Parcului Național Munții Rodnei Claudiu Iușan a dezvăluit astăzi faptul că numărul caprelor negre a scăzut îngrijorător în ultimii doi ani. De vină pentru această scădere care ar putea chiar duce la dispariția caprelor negre din parcul național ar fi câinii sălbăticiți de la stâne, dar și braconierii „de lux”.
În ultimii doi ani, numărul caprelor negre identificate în Parcul Național Munții Rodnei a ajuns de la aproape 150 la doar 80, a făcut cunoscut astăzi cu îngrijorare, în cadrul unei conferințe de presă, Claudiu Iușan, biologul parcului.
„Până acum doi ani populația era în ritm crescător. Am ajuns la 170 de exemplare în urmă cu câțiva ani, iar acum abia avem 70-80 de exemplare. E o problemă majoră aceasta”, a precizat Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munții Rodnei.
Încă din anii `60 se fac eforturi pentru creșterea efectivului de capre negre în Parcul Național Munții Rodnei, iar până în urmă cu câțiva ani acest lucru s-a și reușit.
La această situația s-a ajuns din cauza bolilor, pe care caprele negre le-au luat de la caprele domestice din stânele instalate în Parcul Național Munții Rodnei, dar și din cauza câinilor sălbăticiți de la aceste stâne.
De asemenea, la înjumătățirea numărului caprelor negre au contribuit și braconierii, numiți de Iușan „de lux”, asta pentru că pentru a vâna capre negre ai nevoie de o armă performantă și mașini de teren scumpe.
Iușan mai spune că rangerii din parc nu pot să le facă față acestor braconieri, mai ales că de cele mai multe ori aceștia se aleg doar cu o amendă, iar anchetele penale în cazul lor din motive necunoscute nu sunt continuate.