După ce consilierii municipali au respins documentația pentru atribuirea serviciului de salubritate, nefiind de acord cu o parte din prevederile acesteia, printre care și faptul că tarifele percepute persoanelor fizice din Bistrița vor crește cu 45%, documentația depusă de ADI Deșeuri a fost respinsă de ANRSC.
Consilierii municipali au respins în urmă cu o lună și jumătate proiectul de hotărâre pentru avizarea documentației de licitație necesară stabilirii noului operator de salubritate după ce aleșii de la municipiu au fost convocați de urgență să voteze noul caiet de sarcini și noul contract.
Supărați că le-a fost băgată sub nas documentația de 1000 de pagini și au avut doar câteva ore la dipoziție să o răsfoiască, au votat împotriva acesteia mai ales că solicitarea lor de a studia mai bine actele nu a fost acceptată.
De altfel, nici angajații Primăriei Bistrița nu și-au dat acordul pentru legalitatea proiectului, arătând că nu au avut timp suficient să analizeze documentația extrem de stufoasă.
Chiar și așa, la o analiză sumară a actelor, angajații Primăriei Bistrița au descoperit că există mai multe inadvertențe în documentație, una dintre cele mai problematice fiind creșterea uriașă a tarifelor pe care bistrițenii le vor plăti viitorului operator de salubritate.
Dacă în momentul în care Vitalia a plecat tarifele ajungeau la 4,82 de lei de persoană pe lună, acum taxele vor ajunge la 9,9 lei de persoană, creșterea fiind de 45%.
Documentația pentru licitație a ajuns apoi pe masa celor de la ANRSC, care au respins actele care ar fi trebuit să fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Cei de la ANRSC explicau că doumentele conțin o serie de inadvertențe, una dintre cele mai problematice fiind frecvența de colectare a deșeurilor, care trebuie respectată, așa cum a fost stabilită ea în proiectul inițial de sistem de management integrat al deșeurilor Bistrița-Năsăud.
„Considerăm că este necesar să respectați condițiile tehnice inițiale, inclusiv referitoare la frecvența de colectare a deșeurilor, astfel cum a fost stabilită documentația de atribuire elaborată odată cu implementarea proiectului, în conformitate cu obligațiile asumate și condiționările stabilite prin contractul de finanțare din fonduri europene accesate prin POS Mediu la nivelul județului Bistrița-Năsăud”, se arată în răspunsul de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice, condusă de bistrițeanul Doru Ciocan.
Răspunsul a venit în 14 decembrie, însă până acum nu s-a mai considerat o urgență adoptarea și modificarea documentației pentru activitatea de concesiune a serviciului public de salubrizare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor din întreg județul.
Modificările cerute de ANRSC au trecut săptămâna trecută de votul consilierilor județeni, care au aprobat fără niciun fel de întrebări modificările cerute de la București.
Rămâne de văzut dacă și consilierii municipali vor fi la fel de fermi pe poziție și în ședința de astăzi și dacă vor lupta pentru reducerea tarifelor care vor crește enorm de mult pentru bistrițeni.
UPDATE:
După discuții care au durat zeci de minute, proiectul de hotărâre nu a trecut (din nou) de masa consilierilor municipali. Doar 12 voturi au fost «pentru».