Traditia spune ca pe masa de Anul Nou nu trebuie sa fie carne de pasare, asta ca sa nu imprastiem tot anul ceea ce adunam sau ca sa nu ne plece norocul. Este acceptata insa carnea de curcan, iar pestele este chiar recomandat, daca vrem sa "alunecam" si sa ne strecuram pe langa probleme tot anul.
Masa de Anul Nou este la fel de importanta ca si cea de Craciun. Este plina de bunatati, cu mancaruri care mai de care mai gustoase si apetisante.
Insa, spre deosebire de masa de Craciun, pe masa de Anul Nou nu trebuie sa fie preparate din carne de pasare. Se spune ca pasarea duce norocul, de aceea nu e bine sa se manance preparate din carne de pasare in Ajun.
Singura pasare care se accepta este curcanul, mai strangator “din fire”.
Tot traditia spune ca deoarece porcii sunt animale care scurma, e bine sa se manance carnea lor in Ajun, deoarece ei vor scormonii si vor aduce norocul la suprafata.
De asemenea, tot traditia spune ca in noaptea de Anul Nou e bine sa mancam carne de peste, deoarece omul va aluneca printre necazuri ca si pestele prin apa.
Cunoscatori mai mult sau mai putin ai semnificatiei bucatelor de pe masa de Anul Nou, un lucru este cert: bistritenii s-au aprovizionat din greu cu carne de curcan, peste si preparate din carne de porc.
Puii si gainile vor trebui sa sarbatoreasca trecerea dintre ani pe rafturile magazinelor sau, in cel mai fericit caz, in gradinile gospodarilor.