Elevii claselor a IX-a se pot înscrie în această perioadă la o şcoală profesională pentru anul şcolar 2012-2013. Studiile durează doi ani, iar pe durata acestora toţi cursanţii vor primi o bursă lunară de 200 de lei.
Din acest an, elevii claselor a IX-a se vor putea înscrie la o formă de învăţământ profesional în cadrul programului naţional „Alege-ţi drumul”. Programul urmăreşte integrarea mai rapidă a absolvenţilor pe piaţa muncii prin ocuparea unui loc de muncă conform pregătirii lor.
Conform site-ului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, www.edu.ro, în program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.
Pentru că şcolile vor colabora cu firme din apropiere, elevii şcolii profesionale pot face practica chiar şi la viitorii angajatori.
La această formă de învăţământ, orele în care elevii vor putea aplica ce au învăţat ocupă un loc central. În primul an teoria are o pondere de 40 % din programul de studiu, restul fiind practică, iar în al doilea an va predomina practica, teoria reprezentând doar 25 %.
Cireaşa de pe tort a programului este bursa de 200 de lei oferită elevilor. Mai mult, după participarea la acest program absolvenţii pot continua studiile în cadrul liceului.
Prima etapă de înscriere este între 7 şi 31 mai, iar cei care îşi doresc să beneficieze de acest program ar face bine să se grăbească deoarece pot opta pentru orice şcoală care oferă învăţământ profesional şi oricare dintre calificările oferite. În etapele II şi III se vor putea alege doar dintre locurile rămase. În Bistriţa-Năsăud s-au propus pentru anul şcolar următor 392 de locuri, în clasa a X-a, la învăţământul profesional.
Programul pare să fie unul apreciat, chiar de la debut. „Programul mi se pare bun. În acest fel vom putea avea meseriaşi care să se priceapă la ceea ce fac”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Speranţa Unciu, inspector de învăţământ profesional şi tehnic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.