Este ultima zi din postul Crăciunului și pentru unii credincioși este și cea mai grea, pentru că nu mănâncă nimic până după prânz sau chiar până spre seară. Este obligatoriu, conform credinței populare, să dăruiești ceva în Ajunul Crăciunului, ca să nu te părăsească prosperitatea! Gospodinele să-și măture pragul casei dacă vor noroc în 2015..!
Din această dimineață, pe Valea Sălăuței, pe Bârgaie, prin Feldru și alte colțuri ale județului – copiii se pornesc pe la rude și prieteni cu un colind specific Ajunului de Crăciun. Ei strigă doar „Bună dimineața, la Moș Ajun!” și anunță astfel că nașterea Domnului se apropie.
Copiii trebuie întâmpinați de gazdele adevărate cu mere, nuci, covrigi și, pe alocuri, cu turtițele numite „Scutecele lui Hristos”, niște turtițe de post, pentru că până după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun ne aflăm încă în post iar colindătorii trebuie și ei primiți cu daruri de post.
În ajunul Crăciunului, fiecare credincios ține post după puteri – unii până la prânz, alții până la ora 15.00 iar în unele zone, credincioșii așteaptă chiar și răsăritul luceafărului de seară, fără să mănânce nimic, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.
Se spune că lumânările aprinse în seara de Ajun nu trebuie stinse, ci trebuie lăsate să ardă până când se sting singure. Doar așa vă asigurați norocul pentru toată luna ianuarie.
Este obligatoriu, de asemenea, conform credinței populare, să dăruiești ceva în Ajunul Crăciunului, ca nu cumva să te părăsească prosperitatea și este interzis să lași pe cineva să-ți închidă ușa în Ajunul Crăciunului, pentru că s-ar putea să aibă mână rea și să-ți alunge norocul din casă...!
Nici luminițele din bradul de Crăciun nu e voie să le aprindeți prea devreme! Bătrânii superstițioși vă recomandă să așteptați apariția primei stele.
Iar cine vrea să aibă parte de noroc cu carul în 2015 – nu cumva să uite să-și măture pragul casei chiar în Ajunul Crăciunului. Cine vrea să fie sănătos tot anul viitor, trebuie să mănânce două, trei mere...