Parlamentarii au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul legat de „ştergerea” datoriilor pe care bugetarii le aveau la stat pentru primele şi sporurile primite ilegal. În Bistriţa-Năsăud, bugetarii au primit în perioada 2008-2010 prime şi sporurui de peste 8,5 milioane de lei.
UDMR a iniţiat un proiect de hotărâre prin care toate datoriile bugetarilor care au primit ilegal prime şi sporuri urmau să fie „şterse”. Iniţiativa a venit după ce sute de mii de români s-au trezit că au de dat înapoi statului zeci de mii de lei. Decizia privind returnarea banilor primiţi drept sporuri sau prime a fost luată de Curtea Constituţională care, în urma unor verificări, a constatat că aceşti bani au fost acordaţi ilegal.
În urma deciziei luate de Curtea Consituţională, zeci de mii de români s-au adresat justiţiei contestând această hotărâre. Toţi cei 243 de parlamentari prezenţi în sală au votat „pentru” şi niciunul „împotriva” proiectului de hotarâre privind scutirea de la returnarea sporurilor şi primelor cosiderate ilegale.
Potrivit rapoartelor Curţii Constituţionale a României, în judeţul Bistriţa-Năsăud angajaţii Primăriei Bistriţa, cei ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cei ai primăriilor comunale au primit în perioada 2008-2010 prime şi sporuri în valoare de aproximativ 8,5 milioane de lei.
O parte dintre bugetari chiar au restituit banii primiţi. Spre exemplu, angajaţii Poliţiei Locale Bistriţa au avut de returnat 1,2 milioane de lei, bani primiţi drept spor de dispozitiv. În medie, fiecare angajat al Poliţiei Locale Bistriţa a fost nevoit să dea înapoi 2.980 de lei pe care i-a returnat din salariu.
„Curtea de Conturi a hotărât că sporul de dispozitiv primit de angajaţii Poliţiei Locale Bistriţa a fost ilegal acordat. Astfel că am fost obligaţi să îl restituim. Noi am făcut recurs la decizia luată de Curtea de Conturi, însă procesul nu a fost finalizat. Cu toate acestea, am restituit integral banii primiţi. Nu ştim care va fi decizia instanţei, vom vedea”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro şeful Birolui de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Bistriţa, Ovidiu Gabrian.
De asemenea, o situaţie asemănătoare a fost şi la Primăria Bistriţa. O parte dintre angajaţi au primit salarii de merit, valoarea totală a acestora ajungând la circa 16.000 de lei. Şi ei au fost obligaţi să returneze banii primiţi.
Cei care însă până în prezent nu au returnat banii încasaţi drept prime şi sporuri pot răsufla uşuraţi pentru că nu mai sunt obligaţi să o facă.